Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem roept vrijdag de top van vervoersbedrijf NS op het matje over mogelijke onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Dat zei hij vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad.

Vrijdag wist De Telegraaf te melden dat president-directeur Timo Huges betrokken is bij het machtsmisbruik in Limburg.

De krant schrijft dat Huges een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia doorgestuurd heeft naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is.

''De zaak is zeer ernstig en de feiten stapelen zich steeds verder op'', aldus Dijsselbloem. ''Reden om de voorzitter van de raad van commissarissen en de voorzitter van de raad van bestuur direct na de ministerraad uit te nodigen voor een gesprek.''

Vakbond FNV noemt de beslissing van Dijsselbloem noemt "onvermijdelijk". Afgelopen dagen zijn veel feiten naar buiten gekomen over gerommel bij NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. ''Het is logisch dat de overheid, als aandeelhouder van de NS, nu tekst en uitleg wil.''

Aanbesteding

Veolia en Qbuzz waren concurrenten van elkaar in de strijd om de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Huges had de vragen over de concessie volgens De Telegraaf nooit mogen doorspelen aan Qbuzz, omdat die daarmee een ongeoorloofd kijkje in de keuken van de concurrent kon nemen.

De NS-topman zou daarmee de aanbestedingsregels hebben overtreden.

De NS laat in De Telegraaf weten dat Huges geen kwade bedoeling had met de email en betreurt dat tijdens het proces van de aanbesteding in Limburg "ongelukkige e-mails" zijn verzonden waar dit niet had gemoeten.

''Er zijn inmiddels maatregelen genomen om dit te voorkomen'', aldus de NS.

Video: Reactie Dijsselbloem

Problemen

Twee jaar geleden maakte NS bekend dat Timo Huges de opvolger werd van topman Bert Meerstadt, die in het nauw was gebracht door de problemen met de Fyra. 

De inmiddels 50-jarige Huges begon in oktober 2013 officieel bij het spoorbedrijf. Hij heeft een achtergrond in vervoer en logistiek en kwam destijds over van bloemenveiling FloraHolland waar hij directievoorzitter was.

De geboren Leeuwarder studeerde bedrijfskunde in Groningen. Na werkstages bij onder meer Unilever ging hij in 1992 aan de slag bij logistiek dienstverlener Frans Maas.

Via verschillende, vooral commerciële functies, klom hij daar op tot vice-president. In 2006 werd Huges bestuursvoorzitter van Bloemenveiling Aalsmeer. Het samenvoegen van dit bedrijf met FloraHolland werd zijn eerste grote opdracht. In 2012 werd de directeur benoemd tot commissaris van Havenbedrijf Rotterdam.

De raad van commissarissen van NS zei bij zijn komst ''een uitstekende en ervaren opvolger'' te hebben gevonden. ''We zien ernaar uit om NS onder zijn leiding voor reizigers nog verder te verbeteren.”