Venezuela vormt geen bedreiging voor de Nederlandse Antillen, maar is wel een risico. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag na afloop van het debat over de spanningen in het Zuid-Amerikaanse land.


 

"De economische situatie is heel slecht, ook de politieke spanningen zijn groot", aldus Koenders.

​Daarom houdt Nederland rekening met de verslechterende situatie in Venezuela en alle risico's voor de Nederlandse Antillen. 

Hij reageerde daarmee op kritiek die de VVD, SP, D66 en CDA donderdag uitten tegenover NU.nl. Zij vinden dat het kabinet naïef is en amper inspringt op de in hun ogen explosieve situatie.

Overleg

Maar volgens Koenders zijn er allerlei overleggen over de toestand in Venezuela, met het land zelf, met Cuba, de Verenigde Staten en binnen de Europese Unie.

In Venezuela zijn grote economische en politieke problemen. De armoede neemt toe, evenals de criminaliteit en onveiligheid, zei Koenders in het debat. Het land ligt vlakbij de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao.

Het socialistisch regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, de opvolger van de in 2013 overleden Hugo Chaves, ziet dat het olierijke land economisch op de achterste benen loopt. 

Venezolanen worden geconfronteerd met een tekort aan levensmiddelen, voedsel en medicijnen. Kritiek wordt hardhandig de kop in gedrukt en oppositieleden belanden achter de tralies.

Migratie

VVD en CDA wezen erop dat de Nederlandse eilanden slechts tientallen kilometers van Venezuela verwijderd zijn en mocht het echt fout gaan, dan moet Nederland voorbereid zijn op vluchtelingenstromen richting Aruba, Bonaire en Curaçao.

Koenders verwacht niet dat het zover zal komen, maar is 'op alles voorbereid'. "We houden met alles rekening, maar dit ligt niet in de lijn der verwachting", aldus Koenders.

Wel is de oorlogsretoriek van Maduro volgens de Kamerleden reden tot zorg. En bij retoriek blijft het niet. Zo dreigde Maduro vorig jaar oorlogsschepen richting Aruba te sturen, omdat het eiland op verzoek van de Amerikanen de van drugshandel verdachte Venezolaanse diplomaat Hugo Carvajal arresteerde.

Nederland bond uiteindelijk in en liet Carvajal vrij om erger te voorkomen.

Luchtmacht

Ook test Maduro de grenzen van het territoriaal luchtruim. Zo schoot de Venezolaanse luchtmacht in januari vlak voor de Arubaanse kust een klein vliegtuig neer. Het vliegtuigje zou drugs hebben gesmokkeld, luidde de verklaring.

Volgens Koenders is het daarom zaak goed te investeren in de relatie met Venezuela om problemen, met bijvoorbeeld de kustwacht, te voorkomen. De oorlogstaal van Maduro heeft volgens Koenders eerder te maken met de verkiezingen en de interne problemen van Venezuela.

Video: Koenders noemt kwestie Venezuela 'moeilijke situatie'