De VVD is tegen een plan van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om te bezien of imams taalcursussen kunnen krijgen voordat ze naar Nederland komen.

Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani is het "naïef" om te denken dat radicale islamitische invloeden hiermee kunnen worden geweerd.

"Asscher is minister van Sociale Zaken, niet de minister van Godsdienst", aldus Azmani donderdag tijdens een Kamerdebat over integratie. Volgens hem dreigt de minister hiermee immers de komst van radicale predikers te faciliteren.

In Duitsland krijgen Turkse imams al zo'n cursus. De Duitse en Turkse overheid dragen gezamenlijk bij aan deze cursussen, waarvan een aanzienlijk groter deel voor de rekening van de Turkse overheid is.

Afgelopen tijd doken berichten op van bemoeienis van de Turkse overheid op de integratie in Nederland.

Asscher sprak daarom de afgelopen tijd met diverse Turkse organisaties als Diyanet, de Gülenbeweging, Milli Görüş en de Suleymanci om te bezien hoe de integratie kan worden bevorderd.

Tijdens het debat verdedigde Asscher zijn plan. "Ik heb het liefst dat moslims naar hier opgeleide imams luisteren, maar het feit is dat ze vaak vanuit het buitenland naar Nederland komen. Ik ga daar niet over", aldus de minister.

Hij benadrukte dat het hem er niet om te doen is imams te stimuleren naar Nederland te komen.