Oud-NS-topman noemt enquêtecommissie Fyra 'zelfingenomen'

De parlementaire enquêtecommissie Fyra stuurt aan op een eindrapport dat het al in het hoofd heeft. Uit de verhoren komt een eenzijdig beeld en er hangt een waan van zelfingenomenheid rond de commissie.

Dat zegt oud-directeur van NS Internationaal en Thalys Nederland Frits Marckmann donderdag tegen BNR.

Hij meent dat de oorzaken van de problemen in het verleden liggen. "De commissie kijkt vooral naar de gevolgschade van de onmogelijke en onnodige aanbesteding."

Marckmann is een van de tachtig mensen die de afgelopen weken al achtergrondgesprekken voerde met de enquêtecommissie, maar hij werd niet in het openbaar verhoord. Inmiddels is de commissie bezig met openbare verhoren van onder meer voormalig bestuurders. Marckmann noemt de vraagstelling "georkestreerd".

Aanbesteding

De oud-topman van NS zegt dat de commissie verder terug in de tijd moet gaan om de waarheid rond het debacle met de hogesnelheidstrein boven tafel te krijgen.

"Men focust op alle zaken die gebeurd zijn na de aanbesteding van de concessie. Want dat is de echte oorzaak van het mislukken van de Fyra. Het zou kunnen zijn dat de commissie vooringenomen is en het makkelijker vindt om de bal vooral op het NS-speelveld te leggen," aldus Marckmann tegen BNR.

Marckmann was als directeur van NS Internationaal destijds verantwoordelijk voor het bod van 178 miljoen euro waarmee de NS de aanbestedingsprocedure voor de exploitatie van het nieuwe spoor HSL-zuid won. Hij stelt dat die aanbesteding "onnodig en onmogelijk" was. 

De commissie spreekt de beschuldigingen van Marckmann in een reactie tegen. De commissie stelt volgens een woordvoerder open vragen en iedere getuige krijgt de kans om te zeggen wat hij of zij wil.

In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang

Lees meer over:
Tip de redactie