Bijna driekwart van de Nederlandse gemeenten is tegen proefboringen naar schaliegas. 

Een motie van de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel werd woensdag tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met die ruime meerderheid aangenomen.

Ruim 72 procent van de gemeenten stemde voor de motie. Het bestuur van de VNG had de motie afgeraden.

Schalie is opgedroogde en versteende modder van oude, ondiepe zeeën en is een harde bodemlaag. Schaliegas zit gevangen in de schalie en is daarom moeilijk te winnen. Het schaliegas in de Nederlandse bodem vertegenwoordigt een geschatte waarde van 20 tot 30 miljard euro.

De algemene ledenvergadering van de VNG stemde verder in met een collectieve aanpak om de administratie te vereenvoudigen. Dit naar aanleiding van de overheveling van bepaalde zorgtaken naar gemeenten.

Dit is volgens de VNG goed gegaan, maar de administratieve lasten zijn toegenomen. De extra kosten voor gemeenten en zorgaanbieders worden geschat op 100 tot 150 miljoen euro. De werkwijze moet daarom worden aangepast en vereenvoudigd, aldus de gemeenten woensdag tijdens het jaarcongres.

Actie

Ongeveer 1200 medewerkers uit de sociale werkvoorziening voerden woensdag actie omdat ze anderhalf jaar lang zonder cao zitten. Ze trokken in een grote stoet naar het jaarcongres van de VNG in Apeldoorn. De VNG heeft daarop FNV Overheid gevraagd weer te komen praten over werkzekerheid en koopkracht.

''Heel goed dat VNG luistert naar al die duizenden medewerkers'', aldus Peter Wiechmann van FNV Overheid. ''VNG heeft aangegeven over alles en zonder voorbehoud te willen praten, dus ik hoop dat ze hun idiote eis van nooit meer loonsverhoging laten varen.''