PVV-leider Geert Wilders wil binnenkort een aantal cartoons over de profeet Mohammed op televisie laten zien. Hij zal dat doen tijdens de zendtijd voor politieke partijen.

Hij heeft dat woensdag laten weten nadat het bestuur van de Tweede Kamer zijn verzoek voor een tentoonstelling van de cartoons had afgewezen.

Volgens het presidium voldoet de tentoonstelling niet aan de criteria die het bestuur eerder over dit soort activiteiten heeft vastgelegd.

"De inhoud van de expositie is neutraal en zonder voorkeuren of meningen, want het Tweede Kamergebouw is dé ontmoetingsplek van alle significante politieke stromingen in Nederland", is een van de criteria.

Garland

Wilders was drie weken geleden gastspreker op een expositie van Mohammed-cartoons in de Amerikaanse stad Garland waar een schietpartij plaatsvond. Twee schutters werden door de politie doodgeschoten, een agent raakte gewond. 

Volgens Wilders ging het om een aanslag die erop gericht was om het vertonen van cartoons van de profeet Mohammed onmogelijk te maken.

Wilders is teleurgesteld en wil de spotprenten nu op de televisie tonen. ''Terroristen moeten weten dat ze nooit zullen winnen en hoe belangrijk de vrijheid van meningsuiting voor ons Nederlanders is.''