'Fyratreinen werden terecht goedgekeurd'

De snelle Fyratrein is terecht goedgekeurd. De omstreden snelle trein voldeed aan de wettelijke eisen voor veiligheid. De problemen deden zich pas voor toen de treinen gingen rijden.

Dat zei Jerry Borger, die bij keuringsinstantie Lloyd’s Register Nederland verantwoordelijk was voor de Fyra, woensdag tegen de parlementaire enquêtecommissie die het debacle met deze flitstrein onderzoekt.

De Fyra zou gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, maar was veel te laat klaar en moest al snel weer van het spoor omdat de trein door allerlei mankementen niet veilig bleek te zijn.

Fyra-fabrikant AnsaldoBreda huurde Lloyd's in om het productieproces te keuren, niet om naar elke afzonderlijke trein te kijken. Borger stelde dat dit gebruikelijk is bij het keuren van treinen.

Geen tijd

Lloyd’s gaf een certificaat af voor het type trein, het was aan fabrikant AnsaldoBreda om bij elke trein te verklaren dat die volgens het prototype is gebouwd. De inspecteurs van Lloyds hadden ook niet de tijd om alle treinen te bekijken.

Borger keek of werd voldaan aan wettelijke eisen. Volgens Jonkers zaten er nog veel fouten in de treinen toen die uit de fabriek kwamen, maar Borger had de indruk dat dit geen zwaarwegende zaken waren.

Op basis van het certificaat dat Lloyd's afgeeft, moet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besluiten of een trein het spoor op kan.

Thunnissen

Ook inspecteur-generaal van inspectiedienst ILT Jenny Thunnissen hield woensdag de commissie voor dat 100 procent kwaliteitsgarantie niet bestaat en dat een certificaat wordt afgegeven op basis van het 'type' trein.

"Dit zegt niets over de kwaliteit van de afzonderlijke treinen", aldus Thunnissen. Zij zei te hopen en aan te nemen dat de fabrikant en de vervoerder naar de kwaliteit van de treinen kijkt.

Het verbaast de commissie dat in 2012 vanuit ILT een nota naar de minister is gegaan dat de trein in dienst kon worden genomen, terwijl er toen nog een document ontbrak.

Thunnissen denkt dat de desbetreffende inspecteur had aangegeven dat het kon. De commissie spreekt deze lezing tegen.

Video: In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang

Lees meer over:
Tip de redactie