Hoewel defensiemedewerkers die werken met de giftige verfstof chroom-6 niet worden blootgesteld aan "allerhande risico's", is verbetering van de beschermingsmaatregelen wel nodig, stelt minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie).

Dat zei ze woensdag in een debat in de Kamer.

"Alle defensiemedewerkers zijn beschermd zoals het hoort", zei Hennis-Plasschaert. Maar "op een aantal locaties is vastgesteld dat het beter kan".

D66 concludeert dat de bescherming op dit moment niet voldoende op orde is. "Dat is ontoelaatbaar. Je kunt niet accepteren dat je niet het maximale hebt gedaan je medewerkers te beschermen", aldus Kamerlid Wassila Hachchi.

Hennis: "Niemand in de organisatie wil een loopje nemen met de gezondheid van onze werknemers." Het kan beter, zegt de minister, maar de jarenlange bezuinigingen op Defensie die gericht zijn op het behoud van de operationele inzetbaarheid van de krijgsmacht, zijn volgens haar ten koste gegaan van de controle.

Onderzoek

Dinsdag werd bekend dat ook op de voormalige NAVO-werkplaats in Eygelshoven chroom-6 is aangetroffen. Hennis-Plasschaert benadrukt dat uit het onderzoek is gebleken dat de aangetroffen hoeveelheid chroom-6 niet verontrustend is. Voor de zekerheid wordt er vervolgonderzoek gedaan om uit te sluiten dat medewerkers gezondheidsrisico's hebben gelopen.

Eerder zijn er grensoverschrijdende waarde vastgesteld bij spuitwerkzaamheden in Volkel, Leeuwarden, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht.

Volgens de minister moeten de voorzorgsmaatregelen beter worden nageleefd. Dat betekent dat er gewerkt moet worden in gesloten spuitcabines, goede luchtafvoer aanwezig moet zijn en gebruik moet worden gemaakt van wegwerpoveralls en adembescherming.

Alternatieven

Oppositiepartij SP wil dat er per direct gestopt wordt met het gebruik van chroom-6. Volgens Hennis-Plasschaert is dat niet mogelijk.

"Er wordt gekeken naar alternatieven, maar die zijn er nog niet", aldus de minister. "Afschaffen klinkt lekker, maar ik kan dat niet toezeggen, de gevolgen voor Defensie zijn levensgroot." 

Coulanceregeling

Aan oud-medewerkers, waarvan wordt aangenomen dat die ziek zijn geworden door chroom-6, heeft het ministerie tot dusver 209.500 euro uitgekeerd

Het geld is uitgekeerd in het kader van een coulanceregeling voor schrijnende gevallen. Volgens de minister hebben 31 mensen een uitkering gekregen. Er werden 191 aanvragen afgewezen en 232 zaken zijn nog in behandeling. De uitkering varieert van 3.000 tot 15.000 euro.

Chroom-6

Chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die bovendien zeer slecht is voor het milieu. Defensie gebruikt de chroomhoudende verf en lak om straaljagers en ander defensiematerieel tegen roest te beschermen.

Bij het spuiten van de verf en bij schuurwerkzaamheden op bijvoorbeeld gevechtsvliegtuigen, komt de giftige chroomstof vrij.

Video: In 60 seconden: Wat is chroom-6 ?

Wanneer het personeel hier niet goed tegen beschermd is, kan de stof onder meer allergische reacties veroorzaken. Bij inademing kan het leiden tot neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.