Minister Lodewijk Asscher bekijkt of het mogelijk is Turkse imams, die in Nederland in een moskee aan de slag gaan, Nederlandse taal- en maatschappijcursussen aan te bieden voordat ze naar Nederland komen. 

Dat schrijft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag aan de Kamer. 

In Duitsland krijgen Turkse imams al zo'n cursus. De Duitse overheid en de Turkse overheid dragen gezamenlijk aan deze cursussen bij, waarvan een aanzienlijk groter deel voor de rekening van de Turkse overheid is. 

Volgens de minister wordt op deze manier "de basis voor een succesvolle integratie gelegd".

Integratie

Afgelopen tijd doken berichten op van bemoeienis van de Turkse overheid op de integratie in Nederland.

Asscher sprak daarom de afgelopen tijd met diverse Turkse organisaties als Diyanet, de Gülenbeweging, Milli Görüş en de Suleymanci om te bezien hoe de integratie kan worden bevorderd. 

"In de gesprekken heb ik de organisaties opgeroepen meer naar buiten te treden", schrijft Asscher aan de Kamer. "De organisaties erkenden dat zij gesloten kunnen overkomen en dat met meer openheid angst en wantrouwen wellicht weggenomen kunnen worden."

Openheid

De organisaties zouden daarnaast hebben aangegeven dat openheid niet altijd eenvoudig is "door het ervaren maatschappelijke klimaat ten aanzien van de islam in Nederland".  

"We dienen kritisch te staan tegenover een Turkse overheid die invloed zou willen uitoefenen in Nederland; zeker wanneer dit zou leiden tot het remmen of beknotten van de mogelijkheden van Nederlanders van Turkse afkomst om optimaal te integreren en participeren in de Nederlandse samenleving", aldus Asscher.

Jongerenimam Yassin Elforkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vindt het een ''uitmuntend plan'' van Asscher. Toch heeft hij ook een kritiekpunt. ''Wat we een beetje zijn vergeten, is dat het tijd wordt voor een serieuze opleiding voor imams in Nederland. Dat is veel dringender. We moeten niet altijd blijven importeren'', zegt hij.

Opleiding

Volgens Elforkani begrijpen hier opgeleide imams beter in welke wereld Nederlandse moslimjongeren leven. ''Moslims die hier geboren en getogen zijn, hebben een Nederlandse manier van denken. Ze zijn weerbaarder en houden van debat. Maar in het buitenland worden kritische vragen soms gezien als onbeschoft.''

Dat moeten imams kennen en dat gaat verder dan kennis van taal. ''Imams moeten Twitter en Facebook kennen. En hoe ga je om met tegengeluiden? Hoe ga je om met mensen die niet gelovig zijn en met mensen die je geloof achterlijk vinden?''