Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt botsten dinsdag hard over de naheffing van 642 miljoen euro die Nederland vorig jaar aan Brussel moest betalen.

Omtzigt had Dijsselbloem dinsdag naar de Kamer geroepen om opheldering te geven over stukken die De Telegraaf na een WOB-verzoek had gekregen.

Omtzigt zegt dat Dijsselbloem vorig jaar oktober een toneelstukje heeft staan opvoeren toen hij verbaasd en boos reageerde op het nieuws over de naheffing. De minister wist het toen via interne kanalen al een week.

Volgens Dijsselbloem heeft Omtzigt een groot aantal onjuistheden naar voren gebracht tijdens het vragenuurtje. Hij zei ook dat sommige fracties in de Kamer, hij doelde onder meer op het CDA, de naheffing gewoon weigeren te accepteren. Maar iedereen die de cijfers ziet, moet erkennen dat Nederland moest betalen, vindt de minister.

Dijsselbloem herhaalde dinsdag dat hij in die periode verbaasd was, en bleef, zolang niet duidelijk was waar de naheffing op gebaseerd was. 

Duidelijkheid

Toen die duidelijkheid er met de statistische gegevens van de andere eurolanden wel kwam, was de verbazing over en kon het kabinet niet anders dan de naheffing betalen, aldus de minister. Over statische gegevens kun je ook niet onderhandelen, zei hij.

Omtzigt zei ook dat Nederland als enige eind vorig jaar de betaalpas had gepakt om de naheffing meteen te betalen, maar Dijsselbloem sprak dat tegen.

Van de 21 landen die moesten bijbetalen, deden dertien dat vorig jaar al. Zeven andere landen betalen dit jaar. Eén land betaalt gespreid over de twee jaren. Dat is Italië.