Op een voormalige  NAVO-werkplaats in Eygelshoven is de kankerverwekkende stof chroom-6 aangetroffen. Dit gebeurde na onderzoek in opdracht van Defensie. 

Dat blijkt uit een brief die minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) dinsdag naar de Kamer geeft gestuurd. 

Op verzoek van de GGD Zuid-Limburg heeft het ministerie van Defensie een gespecialiseerd bedrijf RPS Analyse BV in april onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van chroom-6 op locaties in Brunssum en Eygelshoven.

Op twee stofmonsters van Eygelshoven werd chroom-6 aangetroffen. In de vrijgekomen stoffen zijn ook zware metalen als lood, kwik en uranium gevonden.

Gebouw

"De stoffen zijn aangetroffen in delen van het gebouw waar niet werd gewerkt", aldus een woordvoerder van Defensie.

Daarmee lijkt de kans klein dat het personeel van de werkplaats is blootgesteld aan de stof. In hoeverre de eventuele blootstelling schadelijk is voor de gezondheid is ook onduidelijk.

Alle betrokken medewerkers zijn inmiddels geïnformeerd. Defensie heeft aangekondigd op korte termijn aanvullende metingen te verrichten om in kaart te krijgen wat voor risico's de medewerkers hebben gelopen.

Kankerverwekkend

Chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die bovendien zeer slecht voor het milieu is. Defensie gebruikt de stof in de chroomhoudende verf en lak om straaljagers en ander defensiematerieel tegen roest te beschermen.

Bij het spuiten van de verf en bij schuurwerkzaamheden op bijvoorbeeld gevechtsvliegtuigen, komt de giftige chroomstof vrij.

Wanneer het personeel hier niet goed tegen beschermd is, kan de stof onder meer allergische reacties veroorzaken. Bij inademing kan het leiden tot neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.

Debat

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het gebruik van de giftige verfstof.

Jasper van Dijk van de SP eist dat Hennis het gebruik van chroomverf onmiddellijk stopzet. "Zolang er steeds onthullingen komen over blootstelling, is gebruik ervan onverantwoord", stelt Van Dijk. 

"Honderden medewerkers zijn doodziek geworden. Het is een schande dat dit kon gebeuren. Hennis moet nu haast maken met het onderzoek, de slachtoffers hebben recht op duidelijkheid."

Video: Wat is chroom-6?

In 60 seconden: Wat is chroom-6?
60
In 60 seconden: Wat is chroom-6?