De gemeenteraad van Den Helder heeft wethouder Geurt Visser (Stadspartij) maandagavond per direct naar huis gestuurd. 

Dat gebeurde in een extra raadsvergadering, die was belegd vanwege onduidelijkheid over de positie van Visser.

Visser nam begin vorige week dinsdag zelf ontslag, formeel omdat hij zijn drukke baan niet langer kon combineren met zijn gezinsleven.

Afgelopen weekeinde verklaarde het gemeentebestuur echter dat hij niet te handhaven was wegens ,,onwelvoeglijk gedrag richting vrouwen". Dat gebeurde nadat Visser had aangegeven zijn ontslagbesluit weer in te trekken.

Whatsapp'jes

In de verklaring noemde het gemeentebestuur een terugkeer ondenkbaar. Visser, die onder meer seksueel getinte whatsapp-berichtjes zou hebben verstuurd naar vrouwelijke collega's, zou al meerdere malen op de vingers zijn getikt vanwege zijn gedrag.

Ook zou hij meerdere malen beterschap hebben beloofd, maar steeds opnieuw in oude fouten zijn vervallen.

Dit weekeinde escaleerde de kwestie verder toen Visser bij de rijksrecherche aangifte deed tegen zijn collega-bestuurders omdat buiten zijn medeweten in zijn werktelefoon zou zijn gekeken. Hij wilde zijn baan houden en vond dat alleen de raad hem kon ontslaan.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad vond maandagavond echter dat een onwerkbare situatie was ontstaan en noemde een terugkeer onmogelijk.