Ex-VVD-fractievoorzitster Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht zal deze maand nog niet voor de rechter in Utrecht verschijnen. 

Eerder verwachtte het Openbaar Ministerie dat de politica in juni voor de rechtbank zou moeten komen, maar het onderzoek naar haar en zeven andere verdachten is nog niet klaar, aldus een woordvoerster van het OM maandag.

De Kruif werd in februari opgepakt op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Ze zou relaties hebben met zeven anderen, die zich op tal van plekken in Nederland bezighielden met grootschalige hennepteelt en -handel.

De vrouw zat vier weken in voorarrest en legde daarom al haar politieke functies neer. De Kruif kwam in maart onder strikte voorwaarden op vrije voeten. Ze ontkent dat ze iets verkeerds heeft gedaan.

Omdat de politie haar telefoon aftapte tijdens het onderzoek naar de hennephandel, kwam aan het licht dat De Kruif gelekt zou hebben over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht. Het OM in Oost-Nederland doet naar deze zaak onderzoek. Dat is ook nog niet klaar.