Het kabinet kan in principe rekenen op de steun van D66 in de Eerste Kamer bij belangrijke onderwerpen als hervorming van de belastingen. 

Dat zei Alexander Rinnooy Kan zondag in Buitenhof

''De bereidheid om een constructief gesprek te voeren is voluit aanwezig", zei de oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) die voor D66 in de Eerste Kamer komt.

Ook in de nieuwe Eerste Kamer, die afgelopen week werd gekozen, kan het kabinet van VVD en PvdA niet rekenen op een meerderheid, dus zal het kabinet steun moeten zoeken bij oppositiepartijen.

Rinnooy Kan verwacht dat het kabinet wel door kan, al wordt het lastiger dan met de vorige Eerste Kamer. Daarin kon het kabinet rekenen op steun van de drie constructieve oppositiepartijen, waaronder D66.

Maar in de nieuwe senaat is ook de steun van deze drie niet meer genoeg voor een meerderheid. D66-leider Alexander Pechtold verweet premier Mark Rutte afgelopen week nog ''misplaatste gemakzucht'' in zijn houding over zijn minderheid in de Senaat.

Vier partijen

Bij de formatie van een volgend kabinet zal er toch wat zorgvuldiger gekeken moeten worden naar een meerderheid in de Eerste Kamer, zei Rinnooy Kan. Hij schat in dat een coalitie met vier partijen dan onvermijdelijk wordt.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei zaterdag ook al dat een een grote coalitie noodzakelijk is. Een veelgenoemde coalitie van VVD, CDA en D66 zit er volgens hem sowieso niet in.