De PvdA zou nog maar negen zetels in de Tweede Kamer krijgen als er nu verkiezingen waren. Nog nooit behaalde één van de drie traditioneel grote partijen zo'n lage score in de peilingen van Maurice de Hond.

Dat heeft de opiniepeiler zondag gemeld.

Nog maar zes procent van alle kiezers zou op de PvdA stemmen als er nu een Tweede Kamer werd gekozen. Volgens De Hond hangt het verder wegzakken van de partij samen met de problemen rond de PGB-betalingen en het naar de beurs gaan van ABN Amro.

De traditionele arbeidersachterban van de PvdA stemt nauwelijks meer op de partij, zo stelt De Hond.

Minderheid

Ook de andere regeringspartij VVD heeft een slechte week in de peilingen: de liberalen dalen één zetel en zouden er nu nog 25 krijgen.

Het kabinet zou, als er nu werd gestemd, nog maar 34 zetels krijgen. Dat is minder dan de helft van de benodigde 76 zetels voor een meerderheid in de Kamer.

De oppositiepartijen profiteren van de malaise van de twee kabinetspartijen. D66 en SP stijgen naar 18 en 23 zetels.

Ook GroenLinks doet het opvallend goed. De partij, die nu vier zetels bezit, zou er 14 krijgen. Dit resultaat heeft de partij in de peilingen al vijf jaar niet behaald. Het succes van GroenLinks in de peilingen hangt vermoedelijk samen met het aantreden van nieuwe partijleider Jesse Klaver.