Voor de Belgische zedendelinquent die vorig jaar in het nieuws kwam omdat hij van de Belgische jusitite toestemming kreeg om euthanasie te plegen, is geen plaats in een Nederlandse tbs-kliniek. 

De psychisch gestoorde man wilde euthanasie of overplaatsing naar Nederland, maar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) ziet voor zijn komst naar Nederland geen mogelijkheden.

Nieuwsuur citeert zaterdag uit een conceptbrief die Dijkhoff klaar heeft liggen voor de Belgische minister van Justitie.

De staatssecretaris zou de procedure voor plaatsing in een Nederlandse kliniek te lang en te ingewikkeld vinden. Ook zou dit onverantwoord zijn omdat het ontbreekt aan de juridische middelen om de Belg vast te houden als die zich niet wenst te houden aan het regime in de kliniek.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet ingaan op de inhoud van de brief. Volgens een woordvoerder is nog geen besluit genomen en wordt er nog gepraat.

Moord

De Belg zit al ruim dertig jaar vast voor meerdere verkrachtingen en moord. Omdat de man ondraaglijk lijdt onder zijn bestaan in een Belgische inrichting vroeg hij toestemming voor euthanasie of overplaatsing naar een longstay-afdeling van een Nederlandse tbs-kliniek.

Daar zou het regime draaglijker zijn. Van de rechter kreeg de Belg is september toestemming voor euthanasie, maar zover is het nog niet gekomen.

De arts die de euthanasie zou uitvoeren, zei in januari daartoe niet lang bereid te zijn.