Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement vindt de Russische zwarte lijst met inreisverboden voor 89 Europeanen "onaanvaardbaar".

"Het verslechtert wederzijds vertrouwen en staat een constructieve dialoog voor een vreedzame en duurzame oplossing voor de huidige geopolitieke crisis in de weg", zei Schulz zaterdag.

Rusland heeft 89 politici en militairen, onder wie drie Nederlandse parlementariërs, de toegang tot het land ontzegd. Het is een reactie op de westerse sancties voor de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne en de annexatie van schiereiland de Krim.

Op de lijst staan prominente politici die kritiek hebben geuit op Rusland en de politieke omwenteling in Oekraïne steunden, zoals de Belgische Guy Verhofstadt, leider van de liberalen in de Europese Unie.

Ook mogen onder anderen minister Urmas Reinsalu van Justitie in Estland en de Britse voormalige vicepremier Nick Clegg Rusland niet meer in. Het inreisverbod geldt tot november 2019.

Trots

De Nederlandse regering en het parlement hebben eerder al kritiek geuit op de lijst. Sommige Europese politici hebben laten weten best trots te zijn op de lijst te staan. "Ik ben vereerd dat een totalitair regime als Rusland mij bestempeld als een vijand van het totalitairisme", aldus Europarlementariër Daniel Cohn-Bendit.

Ook de Tsjechische voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Karel Schwarzenberg, noemt het een eer op de lijst te staan. Europarlementariër Anna Maria Corazza Bildt liet via Twitter weten dat ze meer trots is op de lijst te staan dan dat ze er bang van wordt.