Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg neemt het Russische inreisverbod voor de Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Michiel Servaes (PvdA) hoog op.

"Parlementariërs moeten elkaar altijd en overal kunnen ontmoeten. Daar moeten regeringen niet tussen gaan staan", zei zij zaterdag.

Vrijdag werd bekend dat de twee Kamerleden Rusland niet meer in mogen. Dat geldt ook voor de europarlementarier Hans van Baalen (VVD).

Premier Mark Rutte was vrijdag ook al verbolgen over de reisbeperking van de parlementariërs, die nergens op gebaseerd zou zijn. Van Miltenburg zegt blij te zijn met de "ferme uitspraken" van Rutte en "de voortvarende manier" waarop het kabinet heeft gereageerd.

De Kamervoorzitter heeft meteen na het bekend worden van het inreisverbod het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd uit te zoeken wat er aan de hand is.

Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ondernam vrijdag al actie. Hij ontbood de tijdelijke zaakgelastigde van Rusland in Den Haag op het ministerie om zijn verontwaardiging uit te spreken.

Ook is de Russische diplomaat gevraagd opheldering te verschaffen waarom de drie Nederlandse parlementariërs op de sanctielijst zijn geplaatst.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma had Van Miltenburg zaterdag al opgeroepen om zich uit te spreken over de kwestie. Zijn ChristenUnie-collega Joël Voordewind suggereerde dat de Kamervoorzitter contact moet opnemen met de Doema, het Russische parlement.