Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere heeft geen juridische mogelijkheden om een bijeenkomst met een omstreden islamistische prediker in haar gemeente te verbieden. 

Dat heeft zij vrijdag aan de gemeenteraad laten weten.

Die had donderdagavond een motie aangenomen waarin Jorritsma werd gevraagd er alles aan te doen om ''de komst van onverdraagzame, salafistische predikers te voorkomen".

Een van die predikers is de Saudi Esam Alowed. Hij staat bekend om antisemitische uitspraken en is dit weekeinde te gast op een benefietbijeenkomst van de moskee Omar Ibn Al Khattab in Almere Buiten, samen met de eveneens omstreden Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Ibn Ali.

Jorritsma wilde bewerkstelligen dat het visum dat Esam Alowed in Duitsland heeft gekregen nietig zou worden verklaard. Dat is niet gelukt. Bovendien is de Saudi al in Nederland. ''Ik kan dan ook, hoezeer ik de situatie ernstig betreur, de sprekers niet tegenhouden", aldus Jorritsma.

Ze had daarover overleg gevoerd met onder meer de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de minister van Veiligheid en Justitie.

Het bestuur van de moskee was volgens de burgemeester ''met een klemmend beroep" op de hoogte gebracht van de zorgen over de driedaagse benefietbijeenkomst. Het bestuur wil echter van geen wijken weten.

''Dat laat onverlet dat het verloop van de bijeenkomst scherp in de gaten wordt gehouden door de politie en tegen strafbare uitingen opgetreden zal worden door het Openbaar Ministerie", aldus Jorritsma.

Zij pleit ervoor de problematiek van haatpredikers uit extreem islamitische hoek op landelijk of zelfs Europees niveau aan te pakken.