Omstreden Fyra-projectleider naar enquêtecommissie

De in opspraak geraakte Fyra-projectleider Richard de Leeuw moet maandag voor de enquêtecommissie Fyra verschijnen.

Dat is vrijdagmiddag bekendgemaakt.

De Leeuw zag namens NS en het Belgische spoorbedrijf NMBS toe op de bouw van de treinen in Italië, maar naar hem loopt momenteel een onderzoek bij het Openbaar Ministerie (OM) wegens omkoping, meldde RTL vrijdag.

Hij zou vertrouwelijke NS-stukken tegen betaling hebben geleverd aan treinbouwer Bombardier. Ook al loopt er een onderzoek tegen De Leeuw, hij is verplicht om voor de enquêtecommissie te verschijnen.

Wel is het wettelijk zo geregeld dat alles wat hij tijdens het enquêteverhoor zegt niet in een rechtszaak tegen hem gebruikt kan worden.

Descheemaecker

In de derde week van de verhoren komt het accent minder te liggen op het voortraject van aanbesteding, maar meer op de Fyra-treinen zelf. Onder andere de NMBS-topman Marc Descheemaecker komt langs voor verhoor onder ede.

Hij liet zich al vrij snel na het begin van het rijden met de Fyra weten AnsaldoBreda "kotsbeu" te zijn. De Belgen waren na een paar weken de eerste die de stekker uit de Fyra trokken. Nederland kon daarna niet achterblijven.

Daarnaast komen er vertegenwoordigers langs van inspectiedienst ILT, onderhoudsbedrijf Nedtrain en spoorbeheerder Prorail.

Video: In 60 seconden: De Fyra, van idee tot ondergang

Lees meer over:
Tip de redactie