Premier Mark Rutte is niet van plan de Surinaamse president Desi Bouterse te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"Maar we respecteren de verkiezingsuitslag in Suriname", aldus Rutte

De zittend president Bouterse won met zijn Nationale Democratische Partij (NDP) de parlementsverkiezingen in de voormalig Nederlandse kolonie met overmacht. 

Zijn partij haalde 26 van de 51 zetels binnen en Bouterse zal vrijwel zeker ook de komende vijf jaar president van Suriname zijn.

Video: Rutte gaat Bouterse niet feliciteren

Samenwerking

Fellicitaties van het Nederlandse kabinet heeft de oud-legerleider niet gehad. "Dat ga ik ook niet doen", aldus Rutte. "Wij beperken onze contacten met het Surinaams staatshoofd tot wat functioneel noodzakelijk is."

In 2000 werd Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot 11 jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij grootschalig cocaïnetransport en sindsdien wordt de Surinaame president achtervolgd door een internationaal arrestatiebevel. "Dat lijkt mij een relevant feit."

Dat betekent niet dat Nederland alle contacten met de oud-kolonie verbreekt, stelde Rutte.

"Wij blijven inzetten, zoals we dat de afgelopen vijf jaar hebben gedaan, op het bevorderen van samenwerking, uitwisselen van contacten en kennis tussen beide samenlevingen. We hebben immers meer dan 300 jaar geschiedenis met elkaar, dat verbindt Nederland en Suriname."

Gebrouilleerde relatie

Sinds Bouterse vanaf 2010 de presidentiële ambtsketting om zijn schouders draagt is de relatie tussen Nederland en Suriname gebrouilleerd geraakt.

De oud-dictator is hoofdverdachte in het proces rond de Decembermoorden van 1982 waarbij vijftien tegenstanders van het militaire bewind, dat van 1980 tot 1988 duurde, zijn vermoord.

Als president nam hij in 2012 de omstreden amnestiewet aan die de daders van de moorden zou vrijwaren van strafrechtelijke vervolging.

Dat was voor Nederland reden de ambassadeur uit Paramaribo terug te roepen, omdat het kabinet van mening is dat de wet indruist tegen de nationale en internationale wetten. De wet is overigens nog niet aangenomen, die moet namelijk getoetst worden door een nog op te richten constitutioneel hof. Tot die tijd ligt het strafproces stil.

Ambassadeur

Sinds 2014 heeft Nederland weer een ambassadeur in de Surinaamse hoofdstad. "Het is voor Suriname en Nederland van belang een zakelijke en betrokken relatie te behouden die recht doet aan onze historische, culturele en maatschappelijke banden", gaf minister Koenders (Buitenlandse Zaken) onlangs als reden aan.

De Surinamers hebben sinds 2010 geen diplomatiek aanspreekpunt. Volgens Bouterse heeft het benoemen van een ambassadeur in Den Haag "geen prioriteit".