Overheid, vakbonden en werkgeversorganisaties hebben samen inmiddels 1,2 miljard euro uitgegeven aan hun gezamenlijke banenplannen.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer gemeld.

Het kabinet heeft tot nog toe 424 miljoen euro geïnvesteerd en de werkgevers en bonden hebben 776 miljoen euro op tafel gelegd.

De banenplannen, die officieel sectorplannen genoemd worden, moeten met ontslag bedreigde werknemers of werklozen via om- of bijscholing of via leerwerkplekken klaarstomen voor nieuw werk. De uitvoering ervan komt nu ''echt op stoom'', schrijft Asscher aan de Kamer.

Er zijn inmiddels 77 plannen goedgekeurd en daar is ook met de uitvoering begonnen. Er doen nu in de beginfase 81.000 mensen aan mee. De plannen hebben een looptijd van twee tot drie jaar. Asscher hoopt met de 77 plannen in totaal 430.000 mensen te bereiken.

Royaler

Het kabinet heeft voor de plannen eerder 600 miljoen euro vrijgemaakt. Afspraak met de werkgevers en vakbonden was dat voor elke euro die Asscher inlegt, zij er samen minimaal een euro bijleggen. Nu blijkt dat de bonden en de werkgevers een stuk royaler zijn met hun bijdragen.

De besteding van de 600 miljoen is verdeeld over drie aanvraagperiodes. De eerste twee zijn afgerond en de deadline voor de derde periode (omvang 150 miljoen euro) is door Asscher verlengd tot 15 september.

De oppositie in de Tweede Kamer is steeds zeer kritisch geweest over de plannen, die de beloofde banen niet zouden opleveren. Asscher noemde die kritiek eerder cynisch.