Premier Mark Rutte is boos over het besluit van Rusland om drie Nederlandse parlementariërs de toegang tot Rusland te ontzeggen. 

Nederland heeft dat de Russische autoriteiten inmiddels luid en duidelijk laten weten, maakte Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad bekend.

''De lijst ontbeert iedere fundering, is niet transparant en niet aanvechtbaar. We verwerpen de daden van Moskou en hebben dat ook laten weten. Ze krijgen dit van ons in blokletters te horen'', aldus de premier.

Zaakgelastige

De Tijdelijk Zaakgelastigde van Rusland in Den Haag is vrijdag door minister Bert Koenders ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het gesprek is "de scherpe verontwaardiging overgebracht" over het inreisverbod dat Rusland heeft ingesteld tegen drie Nederlandse parlementariërs en een groot aantal andere EU-burgers.

Ook is de Russische diplomaat op gewezen dat "dergelijke beslissingen transparant dienen te zijn, inhoudelijk onderbouwd en dat de mogelijkheid moet bestaan een besluit aan te vechten". Ook is hem gevraagd opheldering te verschaffen waarom het drietal op de sanctielijst is geplaatst.

Video: Rutte boos over inreisverbod kamerleden

Bontes, Servaes en Van Baalen

Vrijdag maakte het minsterie van Buitenlandse Zaken bekend dat drie Nederlandse parlementariërs Rusland niet meer in mogen. Naar verluidt richt de maatregel zich tegen twee leden van de Tweede Kamer en een lid van het Europees Parlement.

Louis Bontes  van de Groep Bontes/Van Klaveren is een van de Kamerleden die Rusland niet meer in mag. Dat zegt hij in het AD

Ook PvdA-Kamerlid Michiel Servaes heeft een inreisverbod voor Rusland gekregen. Dat bevestigde hij vrijdag tegenover het ANP. 

Interventie

Serveas weet niet waarom hij op de Russische lijst is gezet. ''Het is tamelijk absurd.'' Hij heeft zich vorig jaar krachtig uitgesproken tegen de Russische interventie in Oekraïne. Hij was een paar keer in Oekraïne onder meer als waarnemer bij verkiezingen.

Ook VVD-europarlementariër Hans van Baalen zou een inreisverbod hebben gekregen. ''Ik kan dit bevestigen noch ontkennen'', liet Van Baalen weten in een reactie tegen ANP weten.

''Rusland heeft mij niets gemeld, dus wanneer ik naar Moskou, ga zullen we zien wat er gebeurt.'' Van Baalen stond in februari 2014 op het Maidanplein in Kiev om de demonstranten tegen de toenmalige pro-Russische regering een hart onder riem te steken.

Sanctielijst

Rutte zei dat EU-landen donderdag een lijst hebben gekregen van personen die het land niet meer in mogen. Volgens Moskou is dat een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst van de EU.

''Wij hebben die ingesteld na de illegale annexatie door Rusland van de Krim en aanhoudende inmenging in het oosten van Oekraïne. Laten we even de verschillen benadrukken tussen de sanctielijst van Rusland en die van de EU'', zei de premier.

De Europese sancties kwamen er na ''ernstige schendingen'' van het internationaal recht door Rusland, aldus Rutte. Bovendien is de EU-lijst openbaar en is er een juridische onderbouwing voor gegeven. Daarbij kan iedereen op de lijst naar de Europese rechter stappen.

Europarlementariërs 

Ook de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt mag Rusland niet in. Verhofstadt zit in dezelfde Europese fractie als de Nederlander Hans van Baalen.  

Voor Verhofstadt is ''dit het zoveelste bewijs dat Rusland onder Poetin is afgegleden naar een totalitaire staat zonder enig respect voor de burgerlijke vrijheden.'' Verhofstadt steunde net als Van Baalen de demonstranten in Oekraïne. Ook heeft hij meermaals zijn steun uitgesproken aan de Russische oppositie.

In maart deed het Europees Parlement de oproep voor een internationaal, onafhankelijk onderzoek naar de moord op het Russische oppositielid Nemtsov.

Eerder dit jaar werd de Letse Europarlementariër Sandra Kalniete (christendemocraat) tegengehouden bij Russische grens. Zij wilde de begrafenis van Nemtsov bijwonen.

België

Ook de Vlaamse Europarlementariër Mark Demesmaeker (N-VA) heeft een inreisverbod gekregen. Hij toonde via Twitter de brief die hij van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gekregen.

Uit die brief blijkt dat de Russen 89 namen op een zwarte lijst hebben gezet, die geen toegang meer krijgen tot het Russische grondgebied. ''Ik deel u mede dat uw naam op deze lijst voorkomt'', staat er.

België wil dat het reisverbod wordt ingetrokken. ''Ik zal onmiddellijk bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken tegen deze maatregel protesteren'', schrijft minister Didier Reynders in de brief. Hij stelt ook de kwestie op Europees niveau aan te zullen kaarten.