Oud-minister Eurlings teleurgesteld in NS

Oud-minister Camiel Eurlings is teleurgesteld in de manier waarop de NS heeft geopereerd in het debacle rond de hogesnelheidslijn HSL Zuid.

Dat zei hij donderdag tegenover de enquetecommissie Fyra.

Volgens Eurlings komt uit de verhoren van de commissie naar voren dat het NS niet te doen was om het belang van de reiziger, maar om de eigen financiële positie.

Zo lobbyde de NS jarenlang voor een maximumprijs voor een treinkaartje, maar was de achterliggende agenda om de gebruikersvergoeding die NS aan de Staat moest betalen omlaag te krijgen.

Dit was nodig omdat de NS een veel te hoog bod had gedaan om de aanbesteding te kunnen winnen. Toen de NS hierdoor in de problemen dreigde te komen werden jarenlang de cijfers voor het ministerie achtergehouden, aldus Eurlings.

Heftig

De oud-minister noemde daarom een eerder verhoor met de directeur van NS-dochter HSA, uitbater van de HSL Zuid, Nol Döbken "heftig". Döbken gaf hierbij aan dat het niet ging om de reiziger, maar om de omzet.

Oud-NS-baas Bert Meerstadt gaf tegen de commissie juist aan dat alle benodigde informatie door het ministerie te verkrijgen was. Volgens Eurlings weigerde hij in 2008 nog met NS te praten zolang de cijfers niet op tafel kwamen. 

Daarna kwamen er volgens hem alsnog cijfers op tafel en konden acute liquiditeitsproblemen bij HSA worden afgewend. Daarna kwamen NS en het ministerie tot een akkoord waarbij HSA uitstel kreeg van betaling.

In ruil hiervoor zou de NS afzien van bepaalde claims rond de HSL Zuid in de richting van het ministerie. 

Volgens Eurlings was dit "de minst slechte optie". Als het voor de treinreiziger beter was geweest had hij "HSA met alle liefde laten omvallen". 

Video: 'Overheid beloofde HSA te redden'

Lees meer over:
Tip de redactie