De Britse premier David Cameron ziet Nederland als een ''zeer sterke partner in Europa''. Dat zei hij donderdag in Den Haag waar hij is voor overleg met premier Mark Rutte over de hervorming van de Europese Unie.

Cameron laat de Britten zich voor eind 2017 in een referendum uitspreken over het lidmaatschap van de EU. Hij vreest dat zonder veranderingen in de EU de kiezers massaal tegen zullen stemmen.

De Britse premier bespreekt zijn plannen voor de EU deze week ook nog met regeringsleiders in Parijs en Berlijn.

Beide premiers zijn een voorstander van een Europa dat zich focust op de essentiële zaken en niet op de details. "We bespreken veel zaken, maar het is evident dat we spreken over Europese hervormingen, de behoefte aan flexibiliteit, banen en groei en het vervolmaken van de interne markt", aldus Cameron bij aankomst op het Catshuis.

Video: Cameron vindt Rutte zeer sterke partner in EU

In EU blijven

Premier Rutte zal op zijn beurt Cameron er tijdens zijn bezoek op wijzen dat het in het belang van het Verenigd Koninkrijk is om in de EU te blijven. Dat schrijft het kabinet donderdag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

''Het kabinet is van mening dat het in het belang van de EU, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zelf is dat het Verenigd Koninkrijk lid blijft van de EU'', schreef minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag naar aanleiding van het bezoek aan de Kamer.

Cameron is na zijn verkiezingswinst begonnen aan een 'Europa-tour’ om te praten over hervormingen binnen de EU. 

De Britse premier heeft in een eerder stadium gezegd een referendum te houden over de over de vraag of het land binnen de Europese Unie moet blijven. Camerons minister Philip Hammond van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat Europa met een ''substantieel pakket aan hervormingen'' moet komen zonder in details te treden.

''In het streven naar een beter Europa is het volgens het Nederlandse kabinet het effectiefst om de ruimte binnen het huidige verdrag optimaal te benutten'', schreef Rutte na het bezoek van Cameron op Facebook.

Een verdragswijziging is een vele jaren durend proces. Door de grote diversiteit binnen de EU zal het moeilijk worden om alle 28 lidstaten bij zeer ingrijpende hervormingen op een lijn te krijgen.

Eurosceptisch

Net als Rutte ziet ook Cameron zich geconfronteerd met een eurosceptischer electoraat. Na het succes van de eurokritische partij UKIP van Nigel Farage, klinkt steeds vaker het geluid dat het Verenigd Koninkrijk weleens uit de EU kunnen stappen.

Een meerderheid van de Kamer wilde daarom van premier Rutte weten wat de Nederlandse inzet van gesprek zal zijn.

"Het kabinet participeert actief in discussies om de EU beter te laten functioneren", schrijft het kabinet. Bijvoorbeeld als het gaat om de versterking van de rol van de nationale parlementen, vermindering van de regeldruk en verbetering van de interne markt.

Cameron heeft donderdag ook nog een ontmoeting met de Franse president François Hollande. Vrijdag vliegt hij naar Duitsland voor een gesprek met bondskanselier Angela Merkel.