De PvdA, VVD en D66 willen dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) experimenten in het taxivervoer ook in grote steden mogelijk gaat maken. De bewindsvrouw voelt er niet veel voor, al ligt er ''geen taboe'' op. 

Verder dan een ''zeer voorzichtig ja'', wilde ze niet gaan.

Volgens de meerderheid in de Kamer moet Mansveld zich niet alleen richten op experimenten op het platteland. ''Je moet de koek groter maken'', zei Barbara Visser van de VVD.

De PvdA wil dat de staatssecretaris experimenten meer gaat stimuleren. ''In de markt is ruimte voor verbetering'', aldus Duco Hoogland (PvdA).

In de buitengebieden is volgens de staatssecretaris echter veel meer behoefte aan experimenten. ''Ook ligt het in de steden moeilijker'', voegde ze eraan toe. Mansveld benadrukte dat de experimenten niet het doel moet hebben ''om iets illegaals legaal te maken''. Taxidienst UberPop blijft verboden.

Probleem

Mansveld wees erop dat ons land een van de meest liberale taxiwetten van de wereld kent. Ze wil nieuwe innovaties een kans geven, maar ook de publieke belangen borgen. Bovendien moet bij experimenten volgens haar de vraag worden gesteld welk probleem het oplost.

Op het platteland moeten nieuwe taxidiensten verdwenen of duur openbaar vervoer vervangen. Technische innovaties maken deze nieuwe vorm van taxivervoer makkelijker. Mansveld wil als experiment onder meer kijken naar het loslaten van de verplichte blauwe kentekenplaat voor taxi's.