Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) Nicoly Vermeulen heeft donderdag haar "oprechte excuses" aangeboden voor de chaos rond de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb).

"De zorgverleners en budgethouders zijn de dupe", zei Vermeulen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de uitbetalingsproblemen.

"Wat mij steekt is dat er budgethouders zijn die in onzekerheid verkeren en zorgverleners die zonder geld zitten (...) Het is niet zoals wij bij de SVB gewend zijn te werken."

Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kwam hierdoor telkens onder vuur te liggen. Volgens de staatssecretaris is het ''lek boven water'', al is er nog wel werk aan de winkel.

Onderzoek

Oppositiepartijen houden hun twijfels. Zij houden vragen over de betrouwbaarheid van het onderzoek dat verricht is naar het aantal uitbetaalde declaraties. Op basis van een steekproef concludeert het ministerie van Volksgezondheid dat 95 procent van de betaalbaar gestelde declaraties zijn uitbetaald.

De accountants van de SVB hebben echter niet de opdracht gekregen onderzoek te doen naar de omvang van declaraties van pgb'ers die niet zijn uitbetaald.

"Die opdracht is niet aan ons verstrekt", zei Karin Hubert van de audit-dienst. De opdracht was onderzoek te verrichten naar declaraties die 'betaalbaar zijn gesteld'. 

Volgens de oppositiepartijen is daarmee niet duidelijk hoe groot de groep is van niet-betaalbaar gestelde declaraties. Daarmee is de omvang van pgb'ers die nog steeds wachten op hun geld niet duidelijk.

Keten

Volgens de Raad van Bestuur is de SVB afhankelijk van de gegevens die worden aangeleverd. Als uitbetalingsinstantie is de SVB de laatste in de keten. "Wij kunnen onze eigen werkprocessen overzien, niet waar het elders fout gaat in de keten", aldus de Raad van Bestuur verwijzend naar de gemeenten en zorgkantoren. 

De gemeenten wijzen op hun beurt op de complexiteit van het nieuwe pgb-stelsel. "De complexiteit is onderschat", zegt Hugo de Jonge, wethouder in Rotterdam. "De budgethouders weten de weg niet meer, dat is zorgerlijk."

Collega-wethouder in Groningen Ton Schroor ziet verbetering, maar kijkt met zorgen naar de toekomst. "We zijn er nog lang niet. Volgens Schroor worden de zorgovereenkomsten niet goed verwerkt door de SVB waardoor er verkeerd wordt uitbetaald.

Om de fouten in het systeem te herstellen heeft de gemeente Groningen 600.000 euro aan kosten moeten maken en verwacht dat het bedrag nog zal oplopen. De gemeente Rotterdam heeft extra mankracht moeten inhuren.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat het Rijk voor de extra kosten voor de gemeenten opdraait.

Van Rijn

Volgende week debatteert de Kamer voor de zesde keer met Van Rijn over de uitbetalingsproblematiek. De staatssecretaris kreeg van de Kamer de opdracht mee de chaos uiterlijk 15 mei op te lossen.

Navraag bij de gemeenten en cliëntorganisaties leerde dat de uitbetalingen nog steeds niet op orde zijn. "Het is een open wond, en die wond zal nog wel even open blijven", zei wethouder Schroor.