Europa krijgt een groot investeringsfonds. Donderdagochtend wisten de onderhandelaars van het Europees Parlement (EP) en de EU-lidstaten hierover een akkoord te bereiken.

Brussel wil een Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) oprichten om de in het slop geraakte Europese economie aan te jagen en Europa weer aan het investeren te krijgen.

De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) steken er gezamenlijk voor 21 miljard euro aan garanties in. Die garanties moeten als hefboom werken, waardoor er uiteindelijk voor zeker 315 miljard euro aan investeringen kunnen worden gerealiseerd. De investeringen moeten met name worden gedaan in risicovolle projecten.

Het speerpunt en prestigeproject uit de koker van de voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker, moet vooral particuliere investeerders prikkelen. Brussel hoopt dat het EFSI als hefboom werkt en tot investeringen leidt die vijftien keer meer waard zijn dan de EFSI-pot.

Het EP zag het niet zitten om geld dat in de Europese begroting is opgenomen voor innovatie en onderzoek, in te zetten voor het EFSI. De onderhandelaars wisten het bedrag te verminderen met 1 miljard euro, stelde Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks en een van de onderhandelaars. Ook zullen projecten vooraf worden gecontroleerd op hun effect op duurzaamheid en werkgelegenheid, een wens van het EP.

Zomer

Vicevoorzitter van de commissie Kristalina Georgieva reageerde verheugd op het bereikte compromis. ''Dit is een investeringsplan waar alle Europeanen en bedrijven profijt van hebben.''

Het is de bedoeling dat EFSI aan het einde van de zomer operationeel is en de eerste projecten zal gaan financieren.

Formeel moet er zowel door het EP en de EU-lidstaten nog worden ingestemd met het compromis. Doorgaans gebeurt dit zonder grote aanpassingen.