De veiligheidsontwikkeling in Afghanistan is ''zorgelijk''. Dat melden Buitenlandse Zaken en Defensie woensdag in reactie op berichtgeving dat de Taliban onder anderen in Uruzgan een groot offensief zijn begonnen. 

Nederland was hier van 2006 tot en met 2010 militair actief.

Volgens de ministeries is het op dit moment ''onrustig in veel provincies''. Bijna elk voorjaar zetten de Taliban een offensief in. Ook in Kunduz waar een Nederlandse politiemissie was, is het de afgelopen tijd erg onrustig. De Taliban belegeren hier onder meer de hoofdstad.

Eind vorig jaar kwam er een einde aan de ISAF-missie van de NAVO en is de Afghaanse regering weer voor de veiligheid in heel Afghanistan verantwoordelijk. ''Dit gaat gepaard met tegenslagen, zoals de zorgelijke veiligheidsontwikkelingen laten zien'', aldus de verklaring van de ministeries.

Deh Rawod

Volgens de NOS is in Uruzgan de streek rond Deh Rawod bijna geheel in handen van de Taliban. Ook rond de hoofdstad Tarin Kowt zou zwaar worden gevochten, net als in de Baluchivallei en de wegen naar Chora. Sinds juli 2012 zijn de Afghanen verantwoordelijk voor de veiligheid in Uruzgan.

In de vier jaar dat Nederland militair de leiding had in de zuidelijke provincie Uruzgan, verloor het 25 militairen en raakten 140 militairen gewond. In Kunduz trainden Nederlanders van juni 2011 tot medio 2013 politieagenten. Ze leidden meer dan 800 agenten op.

Talibanstrijders belegerden de afgelopen weken Kunduz-stad. Bij die strijd zouden tientallen doden zijn gevallen. De Afghaanse regering heeft volgens persbureau Reuters recentelijk honderden militieleden in dienst genomen die samen met Afghaanse militairen de stad moeten verdedigen.