Het CDA wil dat de positie van ouders van misbruikte kinderen zo snel mogelijk wordt versterkt. 

Er is wel een wetsvoorstel in de maak waardoor ouders partij kunnen worden in het strafproces tegen de daders, maar dat duurt het CDA te lang.

De partij wil dat de regering nu meteen een financiële oplossing zoekt voor de kosten waarvoor de ouders opdraaien, zoals juridische en medische. ''Het CDA wil in ieder geval op korte termijn een oplossing, al is die tijdelijk, want het onbegrip en frustratie bij de betrokken ouders is groot, en terecht'', aldus een woordvoerster van de partij.

Ze verwijst naar ouders die 1.250 euro terugkregen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, terwijl ze 21.000 euro aan kosten zouden hebben gemaakt na misbruik van hun dochtertje.

De Tweede Kamer praat woensdagavond over de kwestie.

Medische behandeling

Een jaar geleden ontstond het plan om ouders van een misbruikt kind, die de kosten voor medische behandeling en begeleiding op de dader willen verhalen, deel te laten nemen aan het strafproces tegen de boosdoener.

Nu kan dat niet, omdat volgens de wet alleen slachtoffers zelf een verzoek tot schadevergoeding kunnen indienen. Het kabinet wil echter tegemoet komen aan een wens van de Tweede Kamer naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.