Een meerderheid van de Tweede Kamer wil van premier Mark Rutte weten wat donderdag zijn inzet van het gesprek met de Britse premier David Cameron zal zijn.

Op verzoek van D66-leider Alexander Pechtold wil de Kamer onder andere weten wat de houding is van premier Rutte ten opzichte van een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Cameron heeft in een eerder stadium gezegd een referendum te houden over de over de vraag of het land binnen de Europese Unie moet blijven.

"Cameron zoekt steun bij zijn goede vriend Rutte, maar het is niet in het Nederlands belang om nu met de Britten bij de Europese nooduitgang te gaan staan", zegt Pechtold tegen NU.nl. "We moeten voortdurend kijken hoe we de samenwerking in Europa kunnen verbeteren, maar dan wel zo dat alle Europeanen er beter van worden, niet alleen de Britten."

Eurosceptisch

Net als Rutte ziet ook Cameron zich geconfronteerd met een eurosceptischer electoraat. Na het succes van de eurokritische partij UKIP van Nigel Farage, klinkt steeds vaker het geluid dat het Verenigd Koninkrijk weleens uit de EU kunnen stappen.

"Het is in het belang van Nederland, van grote en kleine Nederlandse ondernemers die handel drijven overzee, dat Groot-Brittannië in de Europese Unie blijft", zegt Pechtold. "Ik ga ervan uit dat Rutte hun belangen dient en Cameron duidelijk maakt dat het voor Nederland, voor Groot-Brittannië en voor Europa beter is als we blijven samenwerken."

Meerderheid

De conservatieve Cameron haalde bij de Britse verkiezingen tegen alle verwachtingen in een absolute meerderheid. Het referendum dat voor 2017 gepland staat wordt niet vervroegd, zei hij daags na zijn overwinning.

Menno Spiering, coördinator van de UvA-master European Studies en Verenigd Koninkrijk-expert zei eerder tegen NU.nl dat het draagvlak in Engeland voor een 'Brexit' groot is. 

Een meerderheid in het Britse parlement is voor het verlaten van de EU en veel Engelsen ook, benadrukte Spiering.

VVD, PvdA, SP, CDA, PVV en ChristenUnie steunen het verzoek van D66 om voorafgaand aan het overleg van donderdag inzicht te krijgen wat de inzet van Rutte zal zijn.