De Europese Unie wil dat Nederland de komende twee jaar 2.047 vluchtelingen uit onder meer Syrië en Eritrea opvangt. Dat maakt de Europese Commissie woensdag bekend.

De commissie wil veertigduizend asielzoekers eerlijker over de Europese Unie verdelen. Met de verspreiding hoopt Brussel Italië en Griekenland, waar nu de meeste vluchtelingen aankomen, te ontlasten.

De commissie hanteert daarbij een verdeelsleutel, zo lekte dinsdag in Brussel ook al uit.

Voor Nederland geldt een percentage van 5,12 procent. Dat komt dan neer op 1228 vluchtelingen die in Italië zitten en 819 vluchtelingen die in Griekenland zitten.

Duitsland, Frankrijk en Spanje zouden de meeste vluchtelingen moeten overnemen. Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken hebben het wettelijke recht om niet mee te doen.

EU-lidstaten krijgen 6000 euro voor elke vluchteling die ze opnemen via dit herlocatie-systeem.

Verdeelsleutel vluchtelingen

Italië en Griekenland

Aanvankelijk had Nederland 4,35 procent moeten opvangen, en waren er ook quota voor Italië en Griekenland. Maar in het voorstel rekent Brussel die twee landen niet meer mee. Daardoor zijn de quota voor de andere landen groter geworden.

Europees commissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos wil niet spreken van quota. Landen mogen meer doen dat de minimale solidariteit die Brussel vraagt, zei hij.

Onlangs stelde de commissie al voor, 20.000 erkende vluchtelingen op te nemen die zich nu in kampen buiten de EU bevinden. Voor Nederland zou het gaan om 732 mensen (3,66 procent). Aan de opvang van deze vluchtelingen moeten alle EU-lidstaten meedoen, vindt Brussel.

Instemmen

De EU-lidstaten moeten bij (gekwalificeerde) meerderheid instemmen met het voorstel, geen land heeft dus een veto.

VluchtelingenWerk Nederland, dat lang heeft gepleit voor een verhoging van het jaarlijkse quotum voor het uitnodigen van de meest kwetsbare vluchtelingen, is blij met het plan van de Europese Commissie. ,,We hebben nu te maken met een van de grootste vluchtelingencrises ooit. Nederland deed vooralsnog niets extra's'', zegt directeur Dorine Manson van de organisatie.

Het kabinet heeft tijd nodig om de uitkomst van woensdag te bestuderen, aldus een woordvoerster. De Tweede Kamer praat donderdagavond over bootvluchtelingen.