Het veelvuldig in- en uitchecken tijdens een reis met de ov-chipkaart is een grote ergernis van reizigers. Als er eind volgend jaar geen zicht is op een oplossing voor dit probleem, zal staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) het wettelijk gaan regelen.

Dat zegt de bewindsvrouw woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

Vooral oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SP drongen aan op een deadline voor een oplossing. ''Geef nou eens aan wanneer het rond is'', vroeg Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

Nog dit jaar begint een proef met enkelvoudig in- en uitchecken op de Valleilijn, tussen Amersfoort en station Ede-Wageningen.

Daarna moet de landelijke uitrol beginnen, aldus Mansveld. Ze zal de Kamer op verzoek van het CDA binnenkort laten weten wanneer het moet zijn ingevoerd.

Twaalf keer

Uit een inventarisatie van de Consumentenbond bleek vorig jaar dat treinreizigers horendol worden van het vele in- en uitchecken. Het reizen wordt als ingewikkeld en klantonvriendelijk ervaren. Voor een retourtje van Emmen naar Venlo bleek bijvoorbeeld twaalf keer in- en uitchecken nodig te zijn.

De spoorvervoerders NS, Veolia, Connexxion en Arriva hebben momenteel nog hun eigen systemen. Dat is onder meer nodig voor het afschrijven van het bedrag van de treinreis. De verdeling van de inkomsten is een van de belangrijke zaken die moet worden opgelost.