Zo'n honderd mensen protesteerden woensdag op het Plein in Den Haag tegen de plannen voor gaswinning op Terschelling.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) neemt daarover overigens pas volgend jaar een besluit, bevestigt een woordvoerster van Kamp tegen NU.nl na berichtgeving van de NOS.

De minister wil de aanpassing van de Mijnbouwwet later dit jaar afwachten. Dan zal bij vergunningverlening al in een eerder stadia gekeken worden naar bijvoorbeeld consequenties voor natuur en milieu.

De Tweede Kamer spreekt woensdagmiddag met Kamp over de zaak. Daarin benadrukte Jan Vos (PvdA) dat zijn partij, net als GroenLinks, geen gaswinning bij Terschelling wil. 

Hij vindt de plannen onverstandig omdat natuur en milieu in het Waddengebied beschermd moeten worden. Vos vindt dat er meer moet worden ingezet op vormen van duurzame energie en hij wijst op de weerstand in de regio.

Protest

Kamp sprak de groep demonstranten naast het Binnenhof woensdag ook toe. Ze zijn tegen de winning van gas op het Waddeneiland omdat de natuur en het milieu eronder zullen lijden. Samen zongen ze het protestlied 'Lekker laten zitten'. Ook riepen ze ''Wie wil boren op Terschelling is niet goed snik''.

Zo'n veertig inwoners van het Waddeneiland hadden de vroege veerboot genomen om naar Den Haag te komen. Het andere deel bestond uit sympathisanten uit de rest van Nederland en enkele Kamerleden van PvdA, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP.

Video: Honderd betogers tegen gaswinning Terschelling

Milieudefensie had liever gezien dat de minister direct zou beslissen om de ''overbodige en schadelijke boringen’’ te verbieden. Maar de nieuwe mijnbouwwet zal de minister meer gronden geven om deze vergunning te weigeren vanwege de schade aan de natuur, aldus Milieudefensie.