Op het Plein in Den Haag wordt woensdagochtend een manifestatie gehouden tegen gaswinning op Terschelling.

De actie is op touw gezet door actiegroep GasTvrij Terschelling, Milieudefensie en de Waddenvereniging. Samen met tientallen Terschellingers en een aantal sympathiserende Kamerleden zingen ze onder andere een protestlied. 

De protesterende clubs zijn tegen de winning van gas op het Waddeneiland omdat de natuur en het milieu eronder zullen lijden. Bovendien lijken de opbrengst naar verwachting klein te zijn. "Met Terschellings gas kun je Nederland 2,5 dag per jaar van gas voorzien en dat voor maar twintig jaar", aldus voorzitter Annet van Essen van GasTvrij Terschelling.

De Tweede Kamer spreekt woensdagmiddag met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de gaswinning bij Terschelling. Kamp neemt daar deze zomer een beslissing over. Gegadigde voor de gaswinning is oliemaatschappij Tulip Oil.

Onrust

Op het Waddeneiland ontstond onrust nadat bekend werd dat Tulip Oil naar gas wil boren. De eilandbewoners zouden lange tijd niet op de hoogte gesteld zijn van de plannen. 

Daarnaast maken de eilandbewoners en protestgroepen zich zorgen over de komst van vrachtverkeer naar het eiland, het gebruik van chemicaliën en ontwikkeling van CO2 als gevolg van de gaswinning.  

Het Waddeneiland Terschelling heeft een beschermde status.