De oppositiepartijen CDA en D66 stellen voorwaarden aan eventuele steun voor nieuwe kabinetsplannen.

Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) maakten dat dinsdag duidelijk in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Het CDA wil dat het kabinet deze week duidelijk maakt dat de gaskraan in Groningen verder dichtgaat. D66 wil dat het kabinet snel komt met een plan om de belastingen te verlagen, vereenvoudigen en te vergroenen.

Het kabinet is met het aantreden van een nieuwe Eerste Kamer nog meer dan voorheen afhankelijk van oppositiepartijen om de plannen door de Senaat te krijgen.

Buma en Pechtold zijn vast van plan die situatie uit te buiten. Volgens Pechtold kan premier Mark Rutte nergens op rekenen. Hij verwijt Rutte een ''misplaatste gemakzucht'' in zijn houding over zijn minderheid in de Senaat.

Gemakzucht

Rutte bezondigt zich volgens Pechtold ook aan gemakzucht en 'wensdenken' als hij zegt dat de werkgelegenheid aantrekt en de koopkracht van de mensen stijgt.

Oproepen van de premier aan partijen om zich verantwoordelijk te gedragen, zijn ''heel apart'', zei Buma. ''De premier was zelf de man die voor de verkiezingen zei dat iedereen er 1000 euro bij krijgt, om vervolgens de belastingen te verhogen.''

Verantwoordelijkheid

Rutte zei eerder te rekenen op de steun van de oppositiepartijen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra voegde daaraan toe dat "partijen hun verantwoordelijkheid niet kunnen ontlopen". 

"Van partijen die verantwoordelijk zeggen te zijn, verwacht ik niet dat zij politiek gaan bedrijven in de Eerste Kamer", aldus Zijlstra."