Premier Mark Rutte kan niet zeggen wanneer de problemen rond de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) in de zorg definitief zijn opgelost.

Het heeft de ''absolute topprioriteit'' van het kabinet, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het verantwoordingsdebat.

Volgens de premier loop je in dit soort grote reorganisaties onvermijdelijk altijd tegen problemen aan.

''We nemen het buitengewoon serieus'', aldus de premier. Uit de cijfers wordt volgens hem al verbetering zichtbaar. ''We gaan het stap voor stap oplossen.''

Vorige week oordeelde de Algemene Rekenkamer hard over onder meer de invoering van het nieuwe systeem rond het pgb, dat ''niet zorgvuldig verlopen'' is.  De Rekenkamer onderzoekt voor Verantwoordingsdag jaarlijks de manier waarop het kabinet ons belastinggeld heeft besteed.

'Niet goed voorbereid'

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt sinds 1 januari de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regende het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen.

Daarover concludeerde de Rekenkamer dat de besluiten ''laat'' zijn genomen. Eén en ander was ook ''niet goed voorbereid''. Daardoor werden gegevens laat bij de SVB aangeleverd en was de verwerking onvoldoende snel. De ministeries van Volksgezondheid en van Sociale Zaken hebben hun rol ''niet goed ingevuld''.

Van Rijn

Rutte sprak opnieuw zijn steun uit voor staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid die over de pgb's gaat. ''Niemand is zo gemotiveerd om de problemen op te lossen.''