Partijen die zeggen verantwoordelijkheid te willen nemen, moeten niet politiek gaan bedrijven via de Eerste Kamer. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag na de Senaatsverkiezingen.

Ook premier Mark Rutte (VVD) zei een beroep te doen op partijen als D66 en CDA. "Ik ken Pechtold en Buma als mannen die in moeilijke tijden verantwoordelijkheid nemen", aldus Rutte.

Zijlstra stelde dat "partijen hun verantwoordelijkheid niet kunnen ontlopen". "Van partijen die verantwoordelijk zeggen te zijn, verwacht ik niet dat zij politiek gaan bedrijven in de Eerste Kamer", aldus Zijlstra.

De beide partijleiders reageren op deze oproep in het programma Nieuwsuur. Volgens Pechtold duidt het op 'misplaatste gemakzucht'.

Ook Buma zegt niet zomaar zijn steun toe: ''Ze moeten realiseren wie hebben gewonnen en wie hebben verloren. Deze uitslag vraagt om aanpassing van het beleid en niet om doorgaan met het beleid."

Vergroening

CDA en D66 stellen voorwaarden aan eventuele steun voor nieuwe kabinetsplannen. Het CDA wil dat het kabinet deze week duidelijk maakt dat de gaskraan in Groningen verder dichtgaat. D66 wil dat het kabinet snel komt met een plan om de belastingen te verlagen, vereenvoudigen en te vergroenen.

De coalitie verloor dinsdag met de bevriende oppositiepartijen de meerderheid in de Eerste Kamer en zal daarom op zoek moeten naar wisselende meerderheden.

Armpje drukken

D66-leider Alexander Pechtold raadde in reactie op de uitslag het kabinet af om weer te gaan "armpje drukken" met de oppositie. Volgens hem heeft de coalitie tijd verspeeld met het steeds zoeken naar meerderheden.

Hij vindt dat de verdubbeling naar 10 zetels meer invloed betekent voor zijn partij: "En die is nodig ook om dit kabinet aan te sporen nu eindelijk werk te maken van meer banen en minder lasten", stelt hij.

CDA-leider Sybrand Buma zei dat de oppositiekoers van zijn partij, ondanks de verkiezingswinst, niet zal veranderen.

Wat betreft PvdA-leider Diederik Samsom verandert er niet zo veel. "De kiezer heeft het landschap versplinterd. Het kabinet zal dus op zoek moeten blijven gaan naar meerderheden. Tot nu toe is dat het kabinet gelukt."

Gaswinning

Arie Slob (ChristenUnie), een van de gedoogpartners, wil alleen meepraten als het kabinet definitief besluit de gaswinning in Groningen te verlagen.

"Deze uitslag betekent dat het kabinet kei- en keihard moet werken om toch breed draagvlak te vinden. Onze positie is sterker geworden. Het kabinet moet over de gaswinning in Groningen een besluit nemen anders ga ik niet onderhandelen. Dat is een harde voorwaarde voor de komende weken", aldus Slob.

Een voordeel voor de coalitie is dat het grootste deel van het regeerakkoord al door de Eerste Kamer is aangenomen. Ook is de bezuinigingsdruk grotendeels weggevallen.

Wel is het kabinet nog voornemens om tot een grote belastingherziening te komen. GroenLinks-leider Jesse Klaver liet weten zich hierover zorgen te maken. "Een grote stelselherziening lijkt te veranderen in groot onderhoud", aldus de nieuwe GroenLinks-voorman. Hij wil daarom meer ambitie zien van het kabinet, anders doet GroenLinks niet mee.

Oproep

PVV-leider Geert Wilders herhaalde zijn oproep aan het kabinet-Rutte om op te stappen. "Dit kabinet breekt Nederland af, kiest voor het buitenland en schoffeert de Nederlanders. Het pakt mensen hun zorg af en geeft miljarden extra uit aan Europa, aan asielzoekers en aan Afrika", aldus Wilders.