Zoals verwacht verliest de coalitie van VVD en PvdA met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP (C3) de meerderheid in de Eerste Kamer.

Dat blijkt dinsdagmiddag na de verkiezingen voor de Eerste Kamer, die wordt gekozen door de Provinciale Staten. 

De VVD wordt in de Eerste Kamer de grootste met 13 zetels, al verliest de partij 3 zetels. Het CDA wordt tweede met 12 zetels. D66 derde met 10 zetels, een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden.

PVV en SP delen de vierde plek met 9 zetels. Met 8 zetels is de PvdA slechts de zesde partij, na een verlies van 6 zetels.

De ChristenUnie en de SGP komen uit op respectievelijk 3 en 2 zetels. Verder haalt GroenLinks 4 zetels, 50Plus en de Partij voor de Dieren 2 en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) 1 zetel.

De coalitie komt met de C3 daarmee op 36 zetels, twee te weinig voor een meerderheid. 

Afgelopen maart werd bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten al duidelijk dat een meerderheid ver weg was. De coalitie was daardoor afhankelijk van Statenleden van andere partijen om alsnog een meerderheid te kunnen halen.

Door het ontbreken van de meerderheid in de Eerste Kamer zal het kabinet via andere opties meerderheden moeten vinden.

Zetels Eerste Kamer

Meer invloed

D66-leider Alexander Pechtold raadde in reactie op de uitslag het kabinet af om weer te gaan "armpje drukken" met de oppositie. Volgens hem heeft de coalitie tijd verspeeld met het steeds zoeken naar meerderheden.

Hij vindt dat de verdubbeling naar 10 zetels meer invloed betekent voor zijn partij: "En die is nodig ook om dit kabinet aan te sporen nu eindelijk werk te maken van meer banen en minder lasten", stelt hij.

Een voordeel voor de coalitie is dat het grootste deel van het regeerakkoord al door de Eerste Kamer is aangenomen. Ook is de bezuinigingsdruk grotendeels weggevallen. Wel is het kabinet nog voornemens om tot een grote belastingherziening te komen. 

Verantwoordelijkheid

Premier Mark Rutte stelde een beroep te doen op D66 en CDA om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Ik ken Pechtold en Buma als mannen die in moeilijke tijden verantwoordelijkheid te nemen", aldus Rutte. Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra stelde dat "partijen hun verantwoordelijkheid niet kunnen ontlopen". 

"Van partijen die verantwoordelijk zeggen te zijn verwacht ik niet dat zij politiek gaan bedrijven in de Eerste Kamer", aldus Zijlstra.

Video: Mark Rutte over de verkiezingsuitslag