Actievoerders van Greenpeace hebben dinsdag met duizenden kiezelstenen staatssecretaris Sharon Dijksma opgeroepen zich in te zetten voor de bescherming van de Noordzee. 

Met 54.780 stenen legden ze op de stoep van het ministerie Economische Zaken de tekst 'Dijksma: Red de Noordzee!' neer.

Elke kiezel stond symbool voor een Nederlander die de afgelopen weken het Manifest der Zeven Zeeën heeft getekend. Dit manifest is een pleidooi voor de bescherming van natuurgebieden in zee tegen alle vormen van visserij.

Onder de Greenpeace-actievoerders bevonden zich ook snowboardster Nicolien Sauerbreij, acteur Daniël Boissevain en presentator Patrick Martens. Zij deden de afgelopen maanden mee aan het BNN-programma De Zeven Zeeën om de titel 'Beste actievoerder op zee’. Martens won het programma.

Ramp

Greenpeace noemt wat er buiten het publieke zicht in de Noordzee is gebeurd 'een ramp'. ''Haaien en roggen zijn zeldzaam geworden. De vleet is bijna weg, de platte oesters zijn verdwenen. Een eeuw terug lagen er nog 20.000 vierkante kilometer oesterbanken. Nu: niks", zegt campagneleider Tom Grijsen.

Volgens hem wordt er in Den Haag al twintig jaar gepraat over het beschermen van gebieden in zee, maar worden maatregelen steeds uitgesteld en afgezwakt.

''Wat is er nodig voor de politiek om in beweging komt? Staatssecretaris Dijksma wil toch ook het herstel van een uitgeputte ecologie in zee? Maak dan écht werk van beschermde natuurgebieden, met daarbuiten duurzame visserij. Een meerderheid van de bevolking vraagt er ook om", aldus Grijsen.

Heeft u foto's van de actie? Upload beeld via NUfoto, of stuur in via WhatsApp