Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur gaat zich maandag in Maastricht op de hoogte stellen van de problemen met de motorbendes in Limburg. 

Dat heeft zijn woordvoerster zaterdag laten weten. Van der Steur spreekt maandagmiddag met onder anderen burgemeester Onno Hoes.

De bewindsman wil onder meer ook weten wat de lokale autoriteiten willen. Vrijdag zei hij dat op dit moment geen verdere extra politie-inzet komt om motorbendes in Limburg te bestrijden. Hoes riep vrijdag op tot meer hulp van Den Haag.

Volgens de minister vormen motorbendes ''een groot probleem'', dat ''keihard'' wordt aangepakt. Daarmee wordt volgens hem net zo lang doorgegaan als het nodig is. Daarvoor is op dit moment capaciteit genoeg.

Spanningen

Burgemeesters in de regio zien de spanningen oplopen tussen de verschillende motorclubs, zoals Bandidos en Hells Angels. Vrijdagmorgen was er nog een schietpartij in Duitsland net over de grens bij Kerkrade waarbij het slachtoffer banden zou hebben met motorbendes.

De woning van de burgemeester van Kerkrade staat sinds kort onder politiebescherming omdat hij bedreigd zou worden door motorbendes.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vindt volgens een bericht van de NOS dat Limburg meer specifieke expertise en rechercheurs nodig heeft om de motorbendes in de provincie te bestrijden. Hij zag al graag dat Van der Steur naar het zuiden zou afreizen.

Hij is erg blij met de stap van de minister. De bewindsman zei vrijdag wel dat er voldoende capaciteit is ''maar de mensen lokaal denken blijkbaar anders'', begrijpt het Kamerlid. Volgens Marcouch moeten we de bendes ''geen millimeter de ruimte geven om samenleving en openbaar bestuur te intimideren''.