De kosten voor een standaard uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) verschillen enorm per gemeente. 

Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Kassa.

Kassa onderzocht de tarieven voor een uittreksel BRP van 393 gemeenten voor een digitale aanvraag en een aanvraag aan de balie. 

De BRP bevat persoonsgegevens van iedereen die in Nederland woont of gewoond heeft, en van zogenoemde niet-ingezetenen. De overheid heeft deze gegevens nodig om bijvoorbeeld een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs te maken.

Een uittreksel is het duurst bij de balie in de gemeente Hengelo: 22,70 euro. Dat is meer dan zes keer zo duur als een uittreksel in de gemeente Terschelling: 3,55 euro.

De gemeente Hengelo verklaart het kostenverschil door te stellen dat ze meer bieden dan alleen een BRP. "Wij bieden gebruiksgemak en kostenbesparing. Inwoners krijgen voor €22,70 een cursus van 2 à 3 middagen hoe ze online formulieren kunnen aanvragen." 

Gratis

Vlieland rekent geen kosten voor het verstrekken van een BRP. "Wij willen inwoners niet op kosten jagen voor een uittreksel dat ze nodig hebben voor hun bootabonnement", aldus de gemeente.

Bij 5 van de 393 gemeenten is een digitale aanvraag gratis. Naast Vlieland is dat Heerhugowaard, Hof van Twente, Aa en Hunze en Zeewolde. De duurste gemeente voor een digitale aanvraag is Tilburg, waar een uittreksel 18,15 euro kost, bijna zeven keer de prijs van een digitale aanvraag in Achtkarspelen, waar €2,60 gerekend wordt. Gemiddeld kost een uittreksel aan de balie dubbel zo veel als wanneer deze digitaal wordt aangevraagd.

Clemens Meerts is advocaat en voert een proces tegen de staat om het uittreksel gratis te krijgen. Meerts: "Ik snap niet hoe die verschillen zo groot kunnen zijn, 4 euro bij de ene gemeente, 20 euro bij de andere. Hoe kan die zoveel méér kosten maken?"