Premier Mark Rutte maakt zich "grote zorgen" om de kunstschatten van de eeuwenoude Syrische stad Palmyra, die deze week in handen van Islamitische Staat (IS) zijn gevallen.

"Ik deel de grote zorgen. We kennen allemaal van eeuwenoude kunstschatten die eerder door IS zijn vernietigd", zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

De strijders van IS namen deze week de Palmyra, de oude benaming voor de Syrische stad Tadmur, in. Er wordt gevreesd dat zij de eeuwenoude Romeinse ruïnes van de stad zullen vernietigen.

Video: Palmyra in handen IS

Kunstschatten die uit de stad konden worden vervoerd, zijn voor de komst van IS geëvacueerd, maar grotere ruïnes konden niet worden verplaatst. De VN-werelderfgoedorganisatie Unesco vreest dat IS de oude gebouwen zal vernietigen en kunstschatten zal proberen te verkopen. 

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat IS eeuwenoude archeologische schatten in handen krijgt. Eerder vernielde de terreurorganisatie eeuwenoude Assyrische beelden in de Iraakse stad Mosoel.

Of de internationale coalitie in de strijd tegen IS, waar Nederland deel van uitmaakt, een soortgelijke beeldenstorm zal voorkomen, is nog maar de vraag. "Het is vreselijk wat daar gebeurt. Als coalitie proberen wij de situatie in de hele regio te stabiliseren", zei Rutte. Ingrijpen op "specifieke plekken" doet de coalitie niet.

Ondanks het internationale offensief tegen IS, boekt de terreurorganisatie nog steeds overwinningen in Syrië en Irak. Vorig weekeinde nog overliepen de strijders de Iraakse stad Ramadi die op 100 kilometer van de Iraakse hoofdstad Bagdad ligt.

Desalniettemin vindt premier Rutte dat de coalitie vooruitgang boekt. "Als je naar het hele conflict kijkt, zie je dat er wel degelijk vooruitgang wordt geboekt. Maar het is wel een proces van twee stappen vooruit, een stap achteruit."