De Europese Unie maakt pas op de plaats en stelt partners in het oosten van het continent geen lidmaatschap in het vooruitzicht.

Dit blijkt uit een slotverklaring van de Europese top in Riga, waar donderdag en vrijdag met voormalige Sovjetrepublieken is overlegd.

De top is daarom een teleurstelling voor de genodigde Oost-Europese gasten Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland.

De relaties met deze partners moeten worden uitgebreid, ondanks de oplopende spanningen met Rusland. Maar de president van de EU, de Pool Donald Tusk, temperde de verwachtingen vrijdag en zei dat het dan niet gaat om "dramatische besluiten en reusachtige stappen voorwaarts".

Het gaat volgens Tusk "met het partnerschap zoals met alles in de EU, allemaal stap voor stap".

Cameron

De net herkozen Britse premier David Cameron drong aan op hervormingen binnen de unie. Hij is bang dat de Britten anders het lidmaatschap in een referendum opzeggen.

Cameron krijgt maandag in Londen EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over de vloer en spreekt later die week de Franse en Duitse leiders Hollande en Merkel.