Wie straks in bepaalde publieke ruimtes, waar het van belang is elkaar in de ogen te kunnen kijken, nog gezichtsbedekkende kleding draagt riskeert een boete van 400 euro.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

Donderdag lekte al uit dat het kabinet zou komen met een wettelijk boerkaverbod voor in het onderwijs, de zorg, overheidsgebouwen en openbaar vervoer. Het gaat om boerka’s, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen.

''In het onderwijs moet je elkaar in de ogen kunnen kijken. Als een moeder een kind komt ophalen op school dan moet je kunnen zien of het wel echt de moeder is'', aldus Plasterk. Ook in bijvoorbeeld de rechtszaal mag geen boerka of nikab meer worden gedragen.

Video: Reactie Plasterk

Praktijk

Plasterk erkent dat dit eigenlijk al praktijk is. "Dit is een wettelijk verankering van de bestaande praktijk", aldus de minister.

Wie zijn gezicht op locaties waar dat verboden is toch bedekt, kan een boete krijgen van maximaal 405 euro. De politie kan in de openbare ruimte vragen de gezichtsbedekkende kleding af te doen, als zij meent dat dat nodig is voor identificaties.

Plasterk verwacht niet dat de boete zal worden opgelegd, "omdat mensen zich aan de regels zullen houden". Hij denkt dat het in de praktijk voldoende zal zijn dat mensen op het verbod gewezen kunnen worden.

Hij beaamt bovendien dat in Nederland maar een relatief klein aantal vrouwen een boerka of nikab draagt, maar hij stelt dat het toch belangrijk is om de norm vast te stellen. Er gelden wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor carnaval en andere feesten en als de gezichtsbedekking nodig is voor een beroep of sport.

Symbolen

Plasterk benadrukt dat zijn wetsvoorstel losstaat van de discussie over religieuze symbolen. Volgens de minister mag in Nederland iedereen zich naar eigen inzicht kleden, maar is het in sommige situaties essentieel dat mensen elkaars gezicht goed kunnen zien en daarmee elkaars bedoelingen beter kunnen begrijpen.

Over het 'boerkaverbod' hadden VVD en PvdA in oktober 2012 al afspraken gemaakt in het regeerakkoord. Het voorstel is anders dan het 'boerkaverbod’ waar het eerste kabinet-Rutte in januari 2012 mee instemde. Toen ging het om een uitgebreider verbod dat ook op straat zou gelden. Dat voorstel is ingetrokken.

Het is nog niet te zeggen wanneer het nieuwe verbod op gezichtsbedekkingen daadwerkelijk van kracht wordt. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten er nog mee instemmen.