Dat ABN Amro eind dit jaar in delen naar de beurs zal gaan, levert wisselende reacties op. Het kabinet heeft het besluit over de beursgang vrijdagmiddag genomen.

"Twee maanden nadat het kabinet constateerde dat er onvoldoende rust en vertrouwen is bij ABN Amro om de bank te verkopen, gaat de beursgang nu ineens toch door. Die haast is nergens goed voor", reageert financieel woordvoerder Rik Grashoff van GroenLinks.

Hij verwijst daarmee naar de commotie die ontstond na de aangekondigde salarisverhoging voor de top van ABN. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde een besluit over de beursgang naar aanleiding van de onrust uit. De bewindsman wilde er pas weer over spreken zodra de rust weer was teruggekeerd.

"Het is onverstandig om de bank nu, met meer dan 10 miljard verlies voor de belastingbetaler, halsoverkop naar de beurs te brengen. Wij zien nog onvoldoende rust en vertrouwen om dat besluit te rechtvaardigen."

Volgens Grashoff kan de bank voorlopig beter in staatshanden blijven, zodat de Staat als enige aandeelhouder dividend op kan halen.

Onverstandig

Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie vindt het niet verstandig dat het kabinet de bank eind dit jaar naar de beurs wil brengen. Ze gelooft niet dat er nu voldoende rust en vertrouwen is.

"Het leidende principe moet niet een zo snel mogelijke beursgang zijn, maar wat het meest in het belang van de spaarders, mkb'ers en de werknemers is", meent Schouten.

"De noodzaak om de bank nu naar de beurs te brengen ontbreekt. Wat we wel weten is dat we er miljarden op zullen verliezen." Schouten wil dat er naar alternatieven gekeken wordt, zoals de omvorming naar een coöperatieve bank.

Bankroof

SP-leider Emile Roemer noemt de verkoop van ABN Amro "de duurste bankroof ooit". "We dreigen vele miljarden euro's te verliezen op de verkoop van deze bank", waarschuwt Roemer.

"Veel slimmer is het om ABN Amro uit te bouwen tot een voorbeeldbank, een echte volksbank; een betrouwbare bank zonder bonussen, met goede service waar niet gegokt wordt met het geld van spaarders."

Voorstander

"Het CDA is voorstander van een private ABN Amro. Want bijvoorbeeld het verstrekken van grote kredieten aan bedrijven is geen overheidstaak", zegt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

"Voor het CDA staat voorop dat ABN Amro een betrouwbare en op de lange termijn gerichte financiële organisatie moet zijn. Daarvoor zijn rust en vertrouwen essentieel."
 
"Over de uitwerking en de effectiviteit gaan we graag de discussie met de regering aan. Net als over de fasering en de onverwacht snelle timing van het besluit om de bank nu te privatiseren", aldus Omtzigt.

Gunstig

D66-Kamerlid Wouter Koolmees verwacht dat Nederlanders van de beursgang zullen profiteren.

"Dit zal goed zijn voor de concurrentie tussen banken waardoor zij weer gedwongen worden de strijd om de consument aan te gaan. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat er hypotheken verstrekt kunnen worden onder betere voorwaarden en lagere rentes", stelt de D66'er.

"Verder is bankieren geen overheidstaak, onder meer vanwege de risico’s die bankieren met zich meebrengt."

Positief

VVD-Kamerlid Aukje de Vries vindt noemt het "positief nieuws" dat de eerste stappen worden gezet om de bank naar de beurs te brengen. De VVD wil dat de bank snel en verantwoord naar de markt wordt gebracht, "met zoveel mogelijk opbrengst voor de belastingbetaler". Volgens de Vries is het beursklimaat nu gunstig.

"Het is belangrijk dat er vrije concurrentie plaatsvindt in de banksector, om goede competitie op tarieven voor hypotheken en mkb-kredieten te hebben. Een staatsbank in een verder commerciële markt laten stunten met tarieven is marktverstoring en kan dus niet."

Voorwaarden

Kamerlid Henk Nijboer van PvdA stelt dat het kabinet aan een aantal door de partij gestelde voorwaarden lijkt te hebben voldaan.

Zo wil hij onder meer een beschermingsconstructie "zodat de bank niet het slachtoffer kan worden van roekeloze aandeelhouders". Ook wil de partij dat de top van de bank de komende jaren geen bonussen of salarisverhogingen krijgt.

Te vroeg

Vakbond FNV Finance vindt de beoogde beursgang van ABN Amro eind dit jaar "te vroeg". "De prioriteit zou nu nog steeds moeten liggen bij een verdere consolidatie van de bank. We dringen erop aan dat er wordt gestreefd naar aandeelhouders die het langetermijnbelang van de bank voorop stellen", zegt Jan Paul Veenhuizen van FNV Finance.

Ook voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie is ontevreden over het moment dat de beursgang wordt aangekondigd.

"Krap twee maanden nadat de beursgang werd uitgesteld, blijkt de rust en het vertrouwen rond ABN Amro alweer teruggekeerd. Het lijkt vooral een poppenkast te zijn geweest om aan de wensen van de achterban van de PvdA tegemoet te komen, waarna het VVD-beleid gewoon kan worden uitgevoerd", meent de voorzitter.

"Wij vragen ons af of met de teruggekeerde rust er ook een einde komt aan de ontslaggolf in de financiële sector'', aldus Castelein.

Zalm

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro laat in een reactie weten dat hij, net als Dijsselbloem, vindt dat een beursgang "de beste optie" is om de bank te verkopen.

"De interne voorbereidingen die we het afgelopen jaar hebben getroffen, liggen goed op schema en zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen zijn van mening dat ABN Amro klaar is voor een beursgang", zegt Zalm.

De topman benadrukt dat een beursgang "geen gevolgen" heeft voor de klanten en de dienstverlening van de bank. "Onze klanten kunnen hun dagelijkse bankzaken blijven doen zoals ze gewend zijn en op de manier die het best bij ze past."