Defensie onderzoekt de mogelijkheid om de missie van F-16's tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) samen met de Belgen voort te zetten. 

Bronnen bevestigen berichtgeving daarover vrijdag in het ADDe Belgen willen graag bij de verlenging van de missie samenwerken met Nederland.

Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft de zaak deze week besproken tijdens een bezoek aan haar Belgische collega. "We werken al samen (tegen IS) en het betekent ook dat je op operationeel niveau altijd kijkt wat de verdere mogelijkheden zijn", zei ze voor het begin van de ministerraad.

Zes Nederlandse F-16's (met twee voor reserve) bombarderen sinds vorig jaar doelen van IS in Irak. Ze opereren vanaf een basis in Jordanië.

Daar zijn de Belgische F-16's die tegen IS vechten ook gestationeerd. Beide landen werken hier al samen. Bij een verlenging van de missie ligt het voor de hand om weer vanuit Jordanië te opereren.

Inzet

De Nederlandse inzet loopt in oktober af, de Belgische missie in juni. Een mogelijkheid die wordt onderzocht is dat de gevechtsvliegtuigen gaan rouleren. Dan bombarderen de Belgen een tijdje en daarna de Nederlanders weer, aldus een ingewijde. Hoeveel F-16's Defensie na oktober kan inzetten, wordt op dit moment nog bekeken.

De minister noemt de berichtgeving ''voorbalig'', omdat in beide landen nog een politiek besluit moet worden genomen. Maar ''in geval van een verlenging zou samenwerking met de Belgen tot de mogelijkheden kunnen behoren''.

Video: Hennis noemt berichtgeving IS voorbarig

Reces

Nog voor het reces zal het kabinet een besluit nemen over voortzetting van de missie. De kans dat Nederland ook doelen van IS in Syrië gaat bombarderen, wordt bijzonder klein geacht. Er ontbreekt nog steeds een VN-mandaat voor zo'n ingrijpen.

De Nederlandse F-16's die zijn uitgezonden moeten terugkomen voor onderhoud. Verder moeten de uitgezonden piloten weer gaan trainen voor andere taken. Ze voeren tijdens de missie slechts een beperkt aantal gevechtstaken uit.

De Nederlandse gevechtspiloten vlogen al zo'n 600 missies boven Irak. Daarbij zetten zij 450 keer hun wapens in. In Jordanië zijn ongeveer tweehonderd Nederlandse militairen bij de F-16's gestationeerd.

Nog eens 130 Nederlandse militairen trainen Iraakse commando's en Koerdische peshmerga's voor de strijd tegen IS.