Politieagenten zijn donderdagochtend begonnen met hun protestactie rond het Binnenhof in Den Haag. Ze houden elk uur een lawaaiprotest van een minuut met sirenes, toeters en trommels.

Even na 8.00 uur hadden zich ongeveer 1.400 agenten in Den Haag verzameld. Ze demonstreren voor een betere cao en blijven vermoedelijk urenlang aanwezig op plaatsen rond het Binnenhof.

Tijdens de 'blauwe omsingeling', zoals de politiebonden de actie noemen, zetten de actievoerders symbolisch lege geldkisten neer op het plein voor het ministerie van Financiën. Om 7.30 uur deden ze dat voor het eerst.

Om 11.50 uur werden de sirenes zelfs tien minuten geloeid op het Plein in Den Haag. Tijdens het lawaaiprotest wordt volgens de actievoerders gezorgd voor gehoorbescherming.

Werkgeversaanbod

Volgens de bonden blijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur "ook na weken actievoeren door de politiebonden weigeren een fatsoenlijk werkgeversaanbod te doen voor een nieuwe cao".

Voorzitter van politiebond ACP Gerrit van de Kamp zegt dat de maat "serieus vol is" voor de politiemensen. 

"De minister van Financiën heeft woensdag gezegd dat het een goed jaar is geweest voor de staatskas. Het is tijd dat er geld teruggaat naar de burgers en de mensen die het werk doen in dit land, onder wie de politie", aldus Van de Kamp. "Op de één of andere manier schijnt men het normaal te vinden om maar gewoon de nullijn te blijven hanteren".

Video: Agenten protesteren op Binnenhof

Video

Financiën

Van de Kamp zegt dat het beeld bij de bonden is dat minister Van der Steur "zelf wel wil", maar dat hij te maken heeft met de "halsstarrigheid van de minister van Financiën".

Dat is ook de reden dat het protest van woensdag zich ook richt op het ministerie van Financiën. Tijdens het afleveren van de lege geldkisten werd daarom ook een brief afgegeven voor minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) met het verzoek om met geld over de brug te komen voor een betere cao.

Sinds begin maart onderhandelen de politievakbonden NPB en ACP met Van der Steur voor een nieuwe cao. De vorige cao liep op 1 januari van dit jaar af. 

Heeft u foto’s of video’s bij dit nieuws, stuur ze in via WhatsApp.