De 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP gaan donderdag niet langs bij minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Die had hen uitgenodigd om te komen praten over de begroting van volgend jaar.

Maar volgens de drie partijen heeft dat geen zin. Ingewijden hebben een bericht daarover van RTL Nieuws woensdagavond bevestigd.

Sinds de Provinciale Statenverkiezingen hebben de regeringspartijen VVD en PvdA ook met de steun van D66, ChristenUnie en SGP geen meerderheid meer in de Eerste Kamer.

Daarom ligt het volgens de drie oppositiepartijen niet voor de hand om op de oude manier door te gaan met de onderhandelingen. Dat zou alleen zin hebben als het kabinet alsnog een meerderheid verzamelt.

Gaswinning

Naar verwachting gaat de regeringscoalitie de komende tijd langs bij individuele fracties om de wensen over de begroting te inventariseren.

D66, ChristenUnie en SGP benadrukken dat ze zich constructief blijven opstellen en dat ze bereid zijn in die ronde hun ideeën te bespreken.

De ChristenUnie had begin maart al gezegd niet te willen meepraten over de nieuwe begroting als het kabinet in april nog niet heeft besloten om dit hele jaar minder gas te winnen in Groningen.

Dijsselbloem zei destijds dat dreigement niet te begrijpen en vond het ook niet bij de ChristenUnie passen.