Als het gaat om de etikettering van producten afkomstig uit Israëlische nederzettingen, wil het kabinet wil geen extra nationale maatregelen nemen die het Palestijns-Israelisch vredesoverleg een impuls kunnen geven.

"Nederland moet zijn rol niet kleiner maken, maar zeker ook niet groter maken", zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

De kwestie van de etikettering van producten die afkomstig zijn uit Israëlische nederzettingen wil het kabinet overlaten aan de Europese Unie. 

Hoewel er een Europese richtlijn is die het lidstaten mogelijk maakt producten die het label ‘made in Israel’ dragen, maar afkomstig zijn uit de nederzettingen, aan te passen, wil Koenders eerst Europese overeenstemming bereiken.

Verschuilen

Volgens SP’er Harry van Bommel verschuilt het kabinet zich achter de EU. De SP’er ziet dat van vredesonderhandelingen nog lang geen sprake is. Daarnaast gaat Israël door met het bouwen van illegale nederzettingen. 

Van Bommel vindt dat na herhaaldelijk gefaalde vredesonderhandelingen Nederland zelf een statement kan maken. Dat kan bijvoorbeeld door de erkenning van de Palestijnse staat en etiketteringsmaatregelen, stelt de SP'er.

Minister Koenders blijft erbij dat op dit moment een gemeenschappelijk Europees beleid moet worden gevormd. "Wij verschuilen ons niet, maar we moeten inzetten op een grotere Europese rol", aldus Koenders. Het voorstel om tot een uniformering van het Europees etiketteringsbeleid te komen wordt behandeld en erkenning van de Palestijnse staat wil het kabinet inzetten op een "strategisch moment".

Omdat het vredesproces er volgens Koenders "slecht" voor staat, de onderhandelaars aan Palestijnse zijde verdeeld zijn en er een nieuw Israelisch kabinet is, is dat ‘strategische moment’ er nog niet.

Geen meerderheid

Voor erkenning van de Palestijnse staat is vooralsnog geen meerderheid in de Tweede Kamer. VVD, PVV en de kleine christelijke partijen zijn tegen. Het CDA zit op de lijn van het kabinet. 

PvdA, SP en D66 vinden dat er niet langer gewacht moet worden met de erkenning van een Palestijnse staat.